În 11 iulie, premierul Victor Ponta a anunţat că solicită oficial Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să publice imediat convorbirile telefonice care i-au fost interceptate, spunând că, dacă discuţiile nu sunt prezentate public, înseamnă că această instituţie a intrat în bătălia politică.
Întrebat despre solicitarea primul-ministru, procurorul general a spus: „În primul rând nu comentez ce zice premierul şi niciun alt politician. (…) Faptul că anumite pasaje din convorbiri sau anumite chestiuni referitoare la probele administrate într-un dosar, ajung în spaţiu public, la un moment dat, se datorează şi faptului că anumite documente în cursul urmăririi penale eşti nevoit (ca procuror-n.r.) să le faci publice; le trimiţi la alte instituţii, de exemplu, CSM sau la instanţele de judecată, multe dintre persoanele care sunt învinuite se prezintă la procuror, procurorul este obligat să-i înmâneze documentul prin care a fost învinuit sau îl dă avocaţilor. De foarte multe ori am văzut că avocaţii au mers la diverse emisiuni tv şi au citit. Eu nu neg că sunt situaţii în care poate se scurg astfel de informaţii şi din interiorul instituţiei pe care o conduc. Dar atunci când am avut elemente concrete că acest lucru s-a întâmplat, de fiecare dată am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii. Un premier nu poate să dea dispoziţii unui procuror ce să facă într-un dosar şi niciun politician nu poate spune unui procuror acum să faci publică o probă sau nu. Noi ne ghidăm activitatea după după regulile din Codul de procedură penală. Astfel de convorbiri sunt probe la dosar şi ele nu pot fi făcute publice când cere cineva să fie făcute publice”.
Totodată, întrebat fiind de apariţia multor „stenograme” din dosare în presă, procurorul general a precizat: „Stenograme le spuneţi dumneavostră. Sunt predări de convorbiri, sunt pasaje din convorbiri care în documentele pe care procurorii le întocmesc şi fac trimitere la probe se înscriu astfel de pasaje. În funcţie de procuror, cum îşi redactează documentele privind învinuirea ori rechizitoriile sau soluţiile pe care le emit fiecare după cum simte nevoia să motiveze mai mult, mai puţin să facă trimitere la anumite probe. Faptul că unele documente din momentul în care ies din parchet sunt trimise altor instituţii, sunt date altor persoane, noi nu putem să avem control asupra a ceea ce apare în presă sau nu”.
Kovesi a afirmat, miercuri seara, la DIGI 24, că atunci când dosarul ajunge la instanţă, acesta devine public, iar în anumite situaţii chiar jurnalişti au făcut copii după notele de redări, cu telefonul, fiind prezentate seara „ca stenograme” la televizor. „Acest lucru nu putem să-l impiedicăm”, a precizat Kovesi, adăugând că s-a adoptat un nou Ghid de comunicare al magistraţilor cu mass-media, în care sunt prevăzute anumite reguli privind anonimizarea datelor personale, circuitul dosarelor, modul în care se pot face publice sau nu diverse documente, ceea ce „va regla” această problemă.
Codruţa Kovesi a mai spus că jurnaliştii s-au obişnuit ca în fiecare dosar să fie găsite şi interceptări, procurorul general precizând însă că sunt foarte multe dosare în care probatoriul nu se bazează pe interceptări.
Pe 11 iulie, premierul Victor Ponta a solicitat oficial Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să publice imediat convorbirile telefonice care i-au fost interceptate, spunând că, dacă discuţiile nu sunt prezentate public, înseamnă că această instituţie a intrat în bătălia politică.
„Am văzut că vorbesc la telefon să pun şefi. Voi solicita DNA să publice imediat orice convorbire a mea. Dacă nu o publică intră în bătălia publică. Sunt primul ministru, e normal să fiu interceptat, în definitiv sunt un român şi orice român trebuie interceptat ca să fie un stat democratic. Eu fiind prim-ministru şi fiind o perioadă de campanie e normal să publice DNA ce am vorbit la telefon. Voi cere azi oficial celor de la DNA să publice ceea ce au. Voi face o cerere legală. Ceea ce nu înseamnă că îmi voi face iluzii că mâine nu va apărea altceva”, a precizat, miercuri, primul-ministru, adăugând că se aşteaptă la noi atacuri în zilele următoare.
Procurorii George Bălan, membru al CSM, şi Marcel Sâmpetru, fost consilier al acestuia, sunt acuzaţi de trafic de influenţă, iar DNA a început urmărirea penală împotriva acestora.
Cei doi ar fi negociat cu lideri ai USL obţinerea funcţiilor de procuror general al României şi de şef al DNA, ocupate în prezent de Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar, folosindu-se în acest scop de informaţii clasificate.
Cei doi procurori au fost suspendaţi din funcţii.