KPMG: Interesul românilor pentru folosirea tehnologiilor noi continuă să crească

Consumatorii folosesc tot mai mult calculatorul personal, telefonul şi tableta pentru a căuta cadouri sau reduceri şi a face plăţi, potrivit unui studiu realizat de KPMG la nivel internaţional, iar în România 73% dintre respondenţi petrec până la 2 ore pe zi online pentru cumpărături sau informaţii.
Romania TV
26 ian. 2012, 17:12
KPMG: Interesul românilor pentru folosirea tehnologiilor noi continuă să crească

Studiul KPMG „Consumatorii & Convergenţa”, aflat la ediţia a 5-a, confirmă tendinţa de accelerare a vitezei de adopţie de către consumatori a noilor modele de afaceri digitale.

 

„Consumatorii apelează din ce în ce mai mult la utilizarea calculatorului personal, a telefonului sau a tabletei când doresc să găsească cadouri, să verifice recomandările altor utilizatori, să compare preţuri, să acceseze cupoane de reduceri online şi nu în ultimul rând să plătească pentru bunurile achiziţionate”, se precizează într-un comunicat al companiei de audit şi consultanţă.

 

Astfel, 73% dintre respondenţii din România au declarat că petrec până la 2 ore pe zi online pentru a efectua cumpărături sau a se informa despre diferite produse şi servicii, iar 5% dintre utilizatori preferă să folosească în acest scop echipamente mobile.

 

„Consumatorii sunt din ce în ce mai dornici să adopte noi tehnologii şi modele de afaceri digitale la nivel mondial, şi acest lucru deschide noi oportunităţi, dar prezintă şi noi riscuri pentru furnizorii de servicii, retaileri, companii media, bănci şi o multitudine de alţi actori care intră în competiţia pentru o cotă de piaţă în acest lanţ valoric digital”, a declarat în comunicat Aurelia Costache, partener consultanţă în management în cadrul KPMG în România.

 

Dacă în 2008 jumătate dintre respondenţi la nivel global declarau că nu se simt deloc confortabil să acceseze servicii bancare de pe mobil, în prezent situaţia s-a schimbat complet, 66% arătându-şi dispuşi să-şi folosească telefonul mobil pe post de portofel electronic.

 

Totodată, ponderea celor care preferă să folosească echipamente mobile pentru navigare pe Internet, accesarea ştirilor şi efectuarea de cumpărături a crecsut de cinci ori.

 

„În România, 15% dintre respondenţi au declarat că accesează aceste servicii şi de pe telefoane inteligente şi 3% de pe tabletă. Urmărirea emisiunilor de televiziune a înregistrat de asemenea o schimbare la nivel global în favoarea noilor tehnologii, 51 de procente dintre respondenţi preferând astăzi să vizioneze conţinut TV şi filme online pe calculator (procent valabil şi pentru respondenţii din România) şi 24 de procente pe telefonul mobil (doar 13% în România)”, se menţionează în comunicat.

 

Totuşi, tot mai mulţi consumatori nu sunt dispuşi să plătească pentru accesul la conţinut online – 73%, de la 57% în ediţia 2011 a studiului.

 

„Oportunităţi semnificative se găsesc însă în zona datelor cu caracter personal şi a datelor legate de preferinţele în utilizarea serviciilor, pe măsură ce consumatorii arată în mod suprinzător disponibilitate crescută în a permite ca datele lor să fie stocate şi/sau urmărite. Studiul KPMG arată că în acest sezon de iarnă peste două treimi dintre respondenţi la nivel global ar permite localizarea şi monitorizarea activităţii lor atunci când sunt online sau îşi utilizează echipamentele mobile, cu condiţia de a primi o ofertă specială în schimb, iar acest procent se ridică la peste 75 procente pentru utilizatorii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 ani”, conform comunicatului.

 

Consumatorii din Europa sunt cel mai puţin dispuşi să se lase monitorizaţi, în comparaţie cu cei din regiunea Asia Pacific, urmaţi – într-o măsură mai mică – de cei din America.

 

În România 66% dintre respondenţi au declarat că sunt fie foarte dispuşi (14%) fie oarecum dispuşi (54%) să permită companiilor de publicitate să le monitorizeze datele personale şi preferinţele de utilizare a serviciilor online, dacă acest lucru ar rezulta în tarife mai mici sau conţinut gratuit pentru ei.

 

Pentru 55% dintre consumatorii din Europa este mai mare probabilitatea de a achiziţiona de pe Internet CD-uri, DVD-uri, cărţi şi jocuri video decât din magazine. În România, procentul respondenţilor care preferă să achiziţioneze astfel de produse online este usor mai mic – 49%, dar este în creştere faţă de anul trecut.

 

Peste 70% dintre consumatorii din America şi Asia Pacific preferă să achiziţioneze bilete de avion şi vacante online, comparativ cu 61 de procente dintre europeni, România înregistrând aceeaşi valoare ca şi media europeană – 61%.

 

Bunurile de lux au reprezentat categoria cu cea mai mică probabilitate de achiziţie online (28 procente la nivel internaţional, 14% în România).

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Gică Hagi, oprit şi înconjurat de Poliție în trafic chiar de ziua lui! Ce a urmat depășește orice imaginație. Video
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Vine ce e mai rău în această iarnă. România, lovită din plin
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
VIDEO Păcălită pe Facebook, a furat seiful familiei. "M-a amăgit și m-a fraierit. Regret enorm"
substantial.ro
Patru tineri suspectați de vandalizarea a sute de vehicule în Germania, anchetați pentru legături cu Rusia
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol