Dmitri Peskov atrage atenția că această tendinţă de a dota Ucraina cu armament ameninţă securitatea continentului european şi provoacă instabilitate în regiune.
”Tendinţa de a dota Ucraina şi alte ţări cu arme este tipul de acţiune care ameninţă securitatea continentului şi provoacă instabilitate”, a declarat Dmitri Peskov în cadrul conferinţei de presă regulată, joi, când a fost întrebat ce crede despre afirmaţiile ministrului britanic de Externe, Liz Truss, referitoare la livrarea de armament Ucrainei şi altor ţări din regiune.
Liz Truss a sugerat, miercuri, că este esenţială înarmarea nu doar a Ucrainei cu arme grele, ci şi a Republicii Moldova, Georgiei şi Balcanilor de Vest.
”Unii susţin că nu ar trebui să furnizăm arme grele de teamă să nu escaladăm situaţia. Însă părerea mea este că inacţiunea ar fi cea mai mare provocare”, a subliniat Truss. ”Şi trebuie să ne asigurăm că, alături de Ucraina, Balcanii de Vest şi ţări precum Republica Moldova şi Georgia deţin rezistenţa şi capacităţile de a-şi menţine suveranitatea şi libertatea”, a adăugat ea, conform CNN.
Purtătoarea de cuvânt a MAE din Rusia, Maria Zaharova, a afirmat că Rusia ar putea efectua lovituri militare asupra unor ținte de pe teritoriul mai multor state NATO care livrează arme regimului de la Kiev.
Rusia ameninţă direct România şi Polonia. Pravda.ru scrie că Londra, prin faptul că a recunoscut legitimitatea loviturilor ucrainene asupra bazelor militare de pe teritoriul Rusiei, tocmai a justificat loviturile aeriene rusești asupra lanțurilor logistice din mai multe state NATO, care aprovizionează Kievul cu arme.
„Polonia și România sunt primele pe lista celor care o caută cu lumânarea”, scriu rușii de la Pravda, citați de Rador.
James Heappey, subsecretar de stat al forțelor armate britanice, a declarat pentru Radio Times că Ucraina are dreptul legal de a lovi baze militare de pe teritoriul Rusiei pentru a perturba logistica armatei ruse.
”Realitatea este că Ucraina era o țară suverană care trăia în pace, între granițele sale, când o altă țară a decis să violeze aceste granițe și să aducă aici 130.000 de soldați”, a comentat demnitarul de la Londra într-un interviu citat de presa britanică.
”Acest lucru a declanșat un război între Ucraina și Rusia, iar, într-un război, Ucraina trebuie să lovească dușmanul pe teritoriul său, să atace liniile logistice, proviziile de combustibil, depozitele de armament. Face parte din război”, a mai comentat el.