Într-un comentariu publicat pe site-ul oficial al MAE rus, Maria Zaharova subliniază că „evident, un astfel de conflict prezintă riscul unei escaladări nucleare”.
„Cu toate acestea, partidul de guvernământ japonez preferă să nu observe o astfel de politică destabilizatoare a patronului său american”, afirmă purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, a cărei declaraţie se vrea un răspuns la afirmaţiile premierului japonez în exerciţiu Fumio Kishida, potrivit căruia există un pericol real ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina.
„Sunt absolut inacceptabile tentativele de a distorsiona, în scopuri propagandistice, logica descurajării pe care se bazează comentariile oficiale ale Rusiei asupra problemelor nucleare”, iar Rusia să fie prezentată „ca o ţară care ameninţă cu arme nucleare”, a declarat Zaharova.
Aceasta, susţine purtătoarea de cuvânt a MAE rus, suscită o dezaprobare deosebită având în vedere faptul că „în prezent, principalele riscuri nucleare sunt generate tocmai de patronul Japoniei, SUA, sub a cărui ‘umbrelă nucleară’ reprezentanţii Tokyo îşi fac comentariile provocatoare”.
Ameninţări directe, inclusiv cu arme nucleare, împotriva SUA, Marii Britanii, Ucrainei sau altor ţări din vecinătatea Rusiei sunt frecvent proferate de propaganda Moscovei la principalele posturi de televiziune ruse.
Regiunea secesionistă Doneţk din Ucraina şi-a deschis marţi o aşa-numită „ambasadă” la Moscova, informează AFP. Natalia Nikanorova, „ministru de externe” al republicii pro-ruse autoproclamate în estul Ucrainei, a apreciat cu această ocazie că situaţia de pe teren „s-a agravat drastic” în ultimele zile.
Întrebată despre intenţia regiunii sale de a se uni cu Rusia, ea a răspuns: „Nu ne grăbim. Obiectivul principal este să eliberăm republica. Apoi va avea loc un referendum, la momentul potrivit, şi vom vedea care va fi voinţa poporului”.
Într-o astfel de situaţie, statutul „reprezentanţei diplomatice” a Doneţkului se va modifica, a precizat ea, în prezenţa „ambasadoarei” Olga Makeeva.
Cele două au discutat cu presa în curtea imobilului din centrul Moscovei unde va funcţiona „ambasada”, protejată de un dispozitiv de poliţie.
La eveniment nu a asistat niciun oficial rus de rang înalt.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut în februarie independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din bazinul Donbas din estul Ucrainei, înainte de a ordona invadarea Ucrainei. Ofensiva rusă se concentrează în prezent în zona respectivă.