Consiliul Prezidenţial pentru Societatea Civilă şi Drepturile Omului A a cerut Kremlinului să îl ierte pe Hodorkovski de această pedeapsă suplimentară, pe lângă cea iniţială de 8 ani, care i-a fost dată de către justiţie în mod eronat. Consiliul experţilor nu are putere legală, însă poate face recomandări de acest gen, scrie The Telegraph în ediţia online.
Hodorkovsky, un fost magnat al petrolului şi cel mai bogat om din Rusia, acţionar majoritar al companiei petroliere Yukos, a fost arestat în 2003. A fost acuzat de mai multe delicte economico-financiare, între care şi de deturnare de fonduri, spălare de bani şi furt din propria-i companie.
S-a spus însă că, în realitate, Hodorkovski a intrat la închisoare pentru că devenise indezirabil pentru Kremlin, mai precis, intrase în conflict cu preşedintele de atunci, Vladimir Putin, actualul premier rus, care se pregăteşte să candideze din nou pentru funcţia de preşedinte, în 2012. Cercurile puterii râvneau atunci la compania sa.
Tamara Morşceakova, unul dintre membrii Consiliului, a declarat presei locale că noua sentinţă de condamnare a lui Hodorkovski este „fictivă”, fiind dată „fără probe şi fără vreun temei legal”. Suporterii fostului magnat sunt însă şi mai vehemenţi, cerând eliberarea lui „imediată”, susţinând că el este victima unei „justiţii părtinitoare”. Dacă Hodorkovski nu va fi eliberat în urma acestor demersuri, el ar urma să iasă din închisoare abia în 2016.