Compozitorul şi dirijorul polonez Krzysztof Penderecki, recunoscut drept unul dintre cei mai mari compozitori contemporani şi printre cei mai inovatori, a murit duminică la vârsta de 86 de ani, în oraşul natal Caracovia, au anunţat mass-media poloneze, citate de AFP.
Penderecki, recompensat cu numeroase premii şi care a lucrat cu orchestre simfonice atât europene, cât şi americane de-a lungul carierei sale, a murit după o lungă suferinţă, potrivit presei care citează Asociaţia „Ludwig van Beethoven” din Cracovia, fondată de soţia sa Elzbieta.
Succesul afirmării timpurii a compozitorului polonez Krzysztof Penderecki (născut în 1933) a fost marcat de premiul UNESCO în anul 1961 pentru „Trena în memoria victimelor de la Hiroshima pentru orchestră de coarde”. Cu „Miniaturi pentru vioară şi pian, Anaklasis, pentru 42 de instrumente de coarde şi grupuri de percuţie (1959-60)”, Penderecki se lansează pe plan internaţional, la Donaueschingen, lucrări urmate de „Dimensiunile timpului şi liniştii, Threnos”, pentru 52 de instrumente cu coarde, „Fonogrammi”, pentru flaut, „Polimorfie”, pentru 48 de instrumente de coarde, şi „Fluorescenţe”, pentru orchestră mare.
Penderecki a continuat să exploateze tainele muzicii, evoluând către neoromantism în „Utrenia” (sau Misa rusă), „Punerea în mormânt şi Învierea”, „Paradise Lost” şi opera „Masca neagră”.
Krzysztof Penderecki deţine peste 30 de titluri de Doctor Honoris Causa al universităţilor din întreaga lume, devenind rector al Şcolii Superioare de Muzică din Cracovia. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără şi „Recviemul polonez”, creat în contextul luptei pentru libertate conduse de Lech Wałęsa, şi „Cele patru porţi ale Ierusalimului”, un manifest antirăzboi.
În 2014, Krzysztof Penderecki a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.