Kurzarbeit. Cum se obţin bani de la Guvern pentru telemuncă, au apărut normele în Monitorul Oficial

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat vineri, că Guvernul a decis în şedinţa de joi seara să reglementeze o măsură de sprijinire a unui timp flexibil de lucru acolo unde această măsură se justifică, iar în urma acestei hotărâri salariatul va avea un salariu de 87,5 la sută muncind doar 50% din timpul efectiv de lucru. Normele au apărut deja în Monitoul Oficial.
Romania TV
01 sept. 2020, 05:51
Kurzarbeit. Cum se obţin bani de la Guvern pentru telemuncă, au apărut normele în Monitorul Oficial

Noile măsuri de ajutor pentru angajatori, profesioniști și zilieri, ce au fost stabilite prin Ordonanța Kurzarbeit, au căpătat proceduri concrete de decontare, conform unei HG oficializate azi. Totuși, mai este nevoie și de apariția unor ordine de ministru cu modelele documentelor pe care le vor folosi angajatorii, astfel că ajutoarele rămân inaccesibile încă puțin timp, anunţă avocatnet.ro. 

 

Este vorba, mai precis, de HG 719/2020, care a apărut în Monitorul Oficial și care deja este în vigoare. Hotărârea pune în aplicare prevederile Ordonanței de urgență 132/2020 – actul care a introdus Kurzarbeit și alte ajutoare pentru angajatori, profesioniști și zilieri. În toate cazurile, documentația pentru obținerea banilor se va transmite prin Aici.gov.ro, însă va fi posibilă și depunerea în format tipărit.

Ministrul Muncii a explicat în ce va consta reducerea programului de lucru pentru angajat.  “Angajatul poate va lucra un timp redus de lucru şi va primi 75% din diferenţa dintre salariul pe care îl avea înaintea perioadei de criză şi salariul care rezultă din reducerea timpului de lucru. O să dau un exemplu. Reducerea timpului de lucru, aşa cum am reglementat, se poate face la maxim 50% , dacă se decide reducerea cu 50% a timpului de lucru înseamnă că salariatul va avea un salariu de 87,5 la sută muncind doar 50% din timpul efectiv de lucru. Cel puţin 10% din salariaţii unei unităţi economice trebuie să fie în această situaţie pentru că angajatorul să poată solicita fondurile aferente acestei măsuri, cifra de afaceri din luna anterioară sau din cea dinaintea ultimei luni trebuie să fi scăzut cu 10% faţă de luna similară din anul anterior”, a explicat ministrul Muncii, care a precizat că datele privind schimbarea timpului de lucru trebuie înregistrate REVISAL. 
Violeta Alexandru a precizat că măsura se aplică până la sfârşitul acestui an şi se poate aplica şi persoanelor care desfăşoară activităţi independente. 
 

“Măsura se aplică până la sfârşitul acestui an. Pot primi sprijin şi persoanele care desfăşoară activităţi independente, este vorba despre maxim 41,5 la sută din câştigul salarial mediu brut, aceasta este suma maximă pe care o vor primi cei care desfăşoară activităţi în regim independent”, a mai afirmat Violeta Alexandru. Ea a spus că va fi acordat un sprijin şi pentru angajatorii care lucrează cu sezonieri. 
 
“În şedinţa de guvern de aseară, am decis în echipa guvernamentală acordarea unui sprijin pentru angajatorii care lucrează cu persoane cu contracte de individuale de muncă pe durată determinată. E vorba de sezonieri. Acestora le acordăm sprijin în perioada lunilor următoare, pe o durată de trei luni, dar lunile nu trebuie să fie consecutive pot fi la alegerea celor două părţi, doar să se încadreze în termenul maxim de 31 decembrie 2020. Şi aici acordăm 41,5 la sută din salariul lor brut, dar nu mai mult de  41,5% din salariu mediu brut. Se aplică tuturor domeniilor,, condiţia este ca respectivul contract să fie pe o durată de maxim trei luni”, a explicat ministrul Muncii.
 
Violeta Alexandru a declarat că o măsură similară a fost decisă şi pentru angajatorii care lucrează cu zilieri. 
“Guvernul condus de Ludovic Orban a venit şi cu măsuri de sprijin pentru angajatorii care lucrează în regim de zilieri cu o serie de persoane. Aici acoperim 35% din remuneraţia aferentă fiecărei zi de muncă, tot pentru o perioadă de trei luni, la alegere, lunile nu trebuie să fie consecutive, să se încadreze în perioada menţionată, de astăzi până la 31 decembrie”, a mai afirmat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Hotărârea face referire la patru dintre cele cinci ajutoare incluse în ordonanță, pentru că banii pentru telesalariați vor fi acordați în baza unui ordin al Ministerului Muncii. Conform unei declarații de joi a ministrului muncii, Violeta Alexandru, acest nou pachet de ajutoare va fi disponibil efectiv din septembrie 2020, ceea ce înseamnă că în perioada următoare vor fi puse la punct toate formalitățile necesare.

1. Kurzarbeit: Împărțirea costurilor salariale între angajator și stat, la reducerea programului de lucru

Angajatorul va suporta minimum 50% din salariile întregi ale lucrătorilor cărora li s-a redus programul, în timp ce statul va suporta 75% din diferența dintre salariile întregi și salariile reduse. Indemnizația de 75% va fi suportată inițial de angajator și recuperată apoi prin decont. Acesta este ajutorul supranumit „Kurzarbeit”.

Conform HG 719/2020, angajatorul va trimite o cerere electronică (sau tipărită) la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă, împreună cu o declarație pe propria răspundere și lista persoanelor pentru care se cere decontarea (semnată de reprezentantul legal al angajatorului).

Practic, angajatorii vor depune documentația de decontare în luna curentă pentru veniturile salariale plătite în luna anterioară. Banii de decont vor veni, prin virament în cont bancar, în maximum zece zile de la data depunerii documentației și după plata taxelor salariale aferente indemnizației de 75%.

Totuși, este nevoie ca Ministerul Muncii să dea și un ordin cu modelele documentelor ce trebuie transmise pentru decontare, până la data de 10 septembrie 2020.

Facilitatea se va aplica numai până la 31 decembrie 2020.

2. Indemnizația pentru profesioniștii cu activitate redusă

Profesioniștii cu activitate redusă din cauza stării de urgență, alertă sau asediu vor putea cere o indemnizație lunară de 41,5% din câștigul salarial mediu brut.

Conform hotărârii apărute azi, se va depune electronic (sau în format tipărit) o cerere la agenția teritorială pentru plăți și inspecție socială, împreună cu o declarație pe propria răspundere și o copie a actului de identitate. Documentația se va transmite în luna curentă pentru indemnizația pe luna anterioară, iar plata se va face în cel mult zece zile de la depunerea actelor.

Și în acest caz, modelele documentelor necesare vor trebui aprobate prin ordin al Ministerului Muncii până pe 10 septembrie 2020.

Facilitatea se va aplica numai până la 31 decembrie 2020.

3. Banii pentru zilierii din domeniile cu activitate redusă sau întreruptă

Pentru zilieri, se va asigura 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă pentru o perioadă de trei luni. Procentul de 35% va fi suportat inițial de angajatorul zilierilor, urmând să fie recuperat ulterior.

Conform HG 719/2020, angajatorul va depune electronic (sau în format tipărit) cererea la agenția teritorială pentru plăți și inspecție socială, împreună cu lista zilierilor beneficiari și sumele ce trebuie decontate.

Documentația se va depune în luna curentă pentru luna anterioară, iar banii de decont vor veni în zece zile de la depunerea actelor. Banii vor veni numai dacă zilierii respectivi figurează în noul registru electronic al lucrătorilor cu ziua.

Documentele necesare decontării vor fi stabilite prin ordin al Ministerului Muncii până la data de 10 septembrie 2020.

Mai multe detalii, pe avocatnet.ro. 

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care vor avea 2 săptămâni de poveste. Le iese norocul în cale, veștile sunt foarte bune
Capital.ro
Certificat obligatoriu de la 1 decembrie. Anunț pentru românii cu mașini second-hand
Playtech.ro
Cine pe cine a sunat: Ciolacu a vorbit la telefon cu Trump și...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
„Corecția” barbară pe care un bărbat i-a aplicat-o soției: I-a tăiat părul cu toporul, a ras-o în cap şi a bătut-o crunt
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Locul din România lăsat cu blestem. Cine îl vizitează are parte de minuni şi tămăduire
Ego.ro
Scandal monstru între femei, după moartea lui Prigoană! ”Sunteți macabră! O semidoctă!”
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Cutremur astăzi în România! Ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din partea Adrianei Bahmuțeanu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Rafael Nadal, înfrânt în Cupa Davis: Posibil ultim meci de simplu al carierei
MediaFlux
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Google a desemnat cele mai bune jocuri și aplicații din 2024, pe Android