De ce și ce înseamnă concret 5 tururi de alegeri pentru țara noastră? Pe scurt, costuri uriașe, într-un context economic și așa dificil, instabilitate politică, dar și, cel mai probabil, cea mai scăzută prezență la vot de după ’90.
Dacă ne uităm la alegerile locale din 2020, acestea au costat țara noastră aproape un miliard de lei. Asta înseamnă undeva la 200 de milioane de euro. Pentru alegerile parlamentare din același an au fost alocate aproximativ 625 de milioane de lei, adică aproximativ 124 de milioane de euro. Așadar, avem peste 300 de milioane de euro pentru doar două alegeri. Patru alegeri probabil ar ajunge undeva la 600 de milioane de euro.
Aceste sume de bani ar putea fi folosite în modernizarea școlilor, spitalelor, pentru construcția de autostrăzi sau pentru orice altă problemă pregnantă pe care o avem în țară.
În plus, deja am văzut cu toții cum la ultimele alegeri prezența este în scădere. Nu e deloc greșit să mergem pe raționamentul că, dacă românii ar trebui să voteze de 4 ori într-un singur an, atunci foarte puțini s-ar mai prezenta la urnele de vot.
Să luăm din nou cazul concret din 2020. La alegerile locale din 27 septembrie 2020, au votat aproximativ 8,4 milioane de alegători, adică 46% din totalul cetățenilor cu drept de vot. Atunci când au fost chemați din nou la urne, în doar două luni, pe 11 decembrie, s-a înregistrat cea mai slabă prezență: 31,84%, adică puțin peste 5 milioane.
Putem doar să ne imaginăm care ar fi mobilizarea oamenilor atunci când ar avea 4 tururi de alegeri într-o perioadă de doar 12 luni.