Ei erau internaţi la Spitalul Judeţean şi la Spitalul de Boli Infecţioase din oraşul Galaţi de două săptămâni şi au murit din cauza complicaţiilor survenite pe fondul infectării cu noul virus.
Cele două victime aveau probleme cardiovasculare, renale şi boala Alzheimer.
Autorităţile mai anunţă că alte peste 60 de persoane în vârstă primesc tratament în diferite spitale din Galaţi.
În prezent, în interiorul căminului „Sf.Ilie” se mai află circă 50 de persoane care nu au fost infectate cu virusul COVID-19.
Relaxarea restricțiilor sociale este o decizie care „va trebui să fie foarte bine cântărită” și depinde foarte mult ce va însemna exact această relaxare, declară Adrian Pană, medic primar sănătate publică, medic specialist epidemiolog și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății.
El declară într-un interviu pentru Hotnews.ro că, din păcate, nu există o soluție minune și toate țările au încercat diverse modele, iar România are totuși un avantaj: „poate avantajul nostru este că, nefiind primii loviți, ci suntem cam în al treilea val – a fost China, a urmat Europa de Vest, America de Nord și de abia după aceea, la diferență de câteva săptămâni, Europa de Est – să sperăm că o parte dintre măsurile care se pot dovedi că au fost corecte în aceste state ne vor putea ajuta să luăm decizii corecte„.
În privința relaxării măsurilor de distanțare socială, (o relaxare treptată a fost deja anunțată pentru data de 15 mai în țara noastră), medicul Adrian Pană este de părere că „rămâne de văzut, în funcție de contextul local, ce anume vom putea relaxa și cât de gradat va fi acest lucru. Cred că totul este văzând și făcând.
Depinde ce înseamnă relaxarea. Exemplele recente din Asia – China, Coreea de Sud, Japonia mai ales – au arătat că inclusiv în țări care au o disciplină mult mai serioasă vizavi de purtatul măștii de exemplu, din varii motive, nu doar pe perioada sezonului rece în care avem infecții respiratorii mai frecvente, nu a făcut decât să aibă un al doilea val de cazuri noi cu infecție de coronavirus.
Va trebui să fim foarte-foarte atenți și să cântărim extrem de judicios cât de gradat și în ce condiții vom aplica măsurile de relaxare a distanțării sociale, luând în considerare, bineînțeles, pe lângă aspectele epidemiologice și medicale, care sunt prioritare, și alte aspecte. Pentru că, cu siguranță, există o multitudine de alte componente ale vieții cotidiene, care țin de economic, social și cu totul alte lucruri.„