Un nou studiu dezvăluie beneficiile uimitoare ale servirii micului dejun la o oră cât mai matinală. Studiul, publicat în revista Nature Communications, a analizat datele a peste 103.000 de persoane din Franța.
Cercetătorii au constatat că persoanele care luau micul dejun mai devreme, la ora 8:00, aveau un risc cu 6% mai mic de probleme cardiovasculare decât cele care mâncau la ora 9:00.
Citește și: Ce se întâmplă dacă sari peste micul dejun. Cinci motive pentru care îți vei schimba obiceiul
De asemenea, persoanele care luau cina mai devreme, la ora 20:00, aveau un risc cu 28% mai mic de accidente vasculare cerebrale decât cele care mâncau la ora 21:00, în special în cazul femeilor, scrie Mediafax.
Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că mâncatul devreme ajută la reglarea ritmurilor circadiene, care sunt importante pentru sănătatea cardiovasculară.
Un alt studiu indică faptul că un mic dejun consumat devreme poate reduce riscul de diabet de tip 2. Studiul, publicat în International Journal of Epidemiology, a constatat că cei care au luat în mod obişnuit un mic dejun mai devreme – în special înainte de ora 8 – au avut mai puţine şanse de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care au luat micul dejun după ora 9 dimineaţa.
În mod similar, participanţii la studiu care consumă cina mai târziu – în special după ora 21 sau 22 – aveau o incidenţă mai mare a diabetului de tip 2 decât cei care luau cina mai devreme.
„Aceste rezultate au fost independente de mai multe variabile, printre care educaţia, calitatea dietei sau nivelul de activitate fizică al participanţilor”, a declarat Anna Palomar-Cros, autorul studiului, pentru Health. „Dincolo de calitatea nutriţională a dietei, servirea unei prime mese mai devreme poate fi asociată cu o incidenţă mai mică a diabetului de tip 2”.