Vestea bună este că, dacă ai băut doar un pahar de şampanie, nu trebuie să aştepţi prea mult ca să te poţi urca la volan. Dacă, însă, cantitatea de alcool este mai mare şi tipurile de alcool variate, urcatul la volan te transformă în contravenient. Asta dacă reuşeşti să nu comiţi accidente grave.
Specialiștii ne avertizează că trebuie să ținem cont de mai mulți factori atunci când evaluăm timpul necesar pentru ca organismul să proceseze alcoolul. Astfel, trebuie să fim atenţi la câteva detalii, precum: tipul băuturii consumate, concentrația de alcool, cantitatea băută și metabolismul.
Concret, dacă un bărbat a consumat 150 ml de șampanie cu o concentrație de 12% alcool, are nevoie de aproximativ o oră pentru a se putea urca la volan. În cazul femeilor, timpul crește la peste două ore, datorită diferențelor fiziologice și metabolice, potrivit FANATIK
Atenţie! Estimările nu pot fi foarte exacte, întrucât trebuie luate în calcul și greutatea corporală, şi starea generală de sănătate, dar şi viteza cu care a fost băută şampania.
Dacă şampania face parte din băuturile mai inofensive, există o mulţime de alte băuturi alcoolice pe care românii le consumă frecvent şi care se elimină extrem de greu din organism. Sunt cele care se fac vinovate de stările de mahmureală.
Citeste si Cum să deschizi corect sticla de șampanie în noaptea de Revelion. Doar așa vei evita incidentele
Spre exemplu, o bere de 500 ml va fi eliminată din organism de o femeie cu o greutate de 60 de kilograme după aproximativ două ore și jumătate.
În schimb, un bărbat cu o greutate de 70 de kilograme, care consumă aceeași cantitate de bere, va avea nevoie de alte două ore pentru ca alcoolemia să ajungă la zero.
Dacă băutura este consumată în viteză, acest lucru poate prelungi eliminarea alcoolului din organism cu până la șase ore.
Concret, 250 ml de vin cu 12% alcool pot necesita, în cazul unei femei de 60 de kilograme, până la șase ore pentru a fi eliminat din organism. În cazul bărbaților, un pahar de 150 ml de vin este eliminat într-o oră. Însă, un litru poate necesita între șapte și nouă ore.
Citeste si Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri de care trebuie să ții cont de Revelion
În cazul băuturilor spirtoase, poate rămâne în organism timp de cel puțin două ore, chiar și o cantitate mică, de 50 ml.
Dacă ai depășit pragul de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat (echivalentul a 0,80 g/l alcool pur în sânge), riști pedeapsa cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă, în funcție de gravitatea situației.