La câți kilometri de țărm a fost văzut ultima dată și câți oameni a omorât rechinul din Marea Neagră

În Marea Neagră trăiește o specie de rechin care este, din păcate, pe cale de dispariție. Pescarii spun că „prădătorul” nu a mai fost văzut de ani buni.
Filip Stan
13 iul. 2022, 13:39
La câți kilometri de țărm a fost văzut ultima dată și câți oameni a omorât rechinul din Marea Neagră

Acest pește nu este la fel de periculos ca cel care a ucis-o pe turista româncă în Egipt. Atacurile rechinilor în Marea Roşie, în urma cărora au murit două persoane, s-au produs deoarece peştii marini răpitori se aflau în sezonul de reproducere şi căutau mâncare în apele mai puţin adânci.

Când a fost văzut ultima dată rechinul din Marea Neagră

Rechinul „românesc”, sau câinele de mare, cum este cunoscut, trăiește doar în adâncuri și rar depăsește un metru și jumătate. Ultimul observat în apele Mării Negre a fost un exemplar adult, care avea puțin peste un metru.

Exemplarul a fost fotografiat de scufundătorul Dragoș Popescu la cinci kilometri și jumătate depărtare de țărm, în apropiere de epava din zona Costinești. Cu doi ani înainte, un pui de rechin ajunsese pe plaja din Mamaia.

Citește și: Anchetă în Egipt. Turistele din România şi Austria au fost ucise de acelaşi rechin. S-a aflat de ce au fost atacate

Rechinul din Marea Neagră a fost pescuit intens, carnea fiind apreciată în restaurante. Mai ales în perioada de dinainte de Revoluție.

Atunci când s-a făcut ultima monitorizare a speciei, între 1981 și 1991, populația de rechini din Marea Neagră era în scădere cu 60%. În anii care au urmat, declinul a continuat și de curând s-au impus restricții la capturarea câinelui de mare.

„De un an, este admisă ca și specie țintă. Avem o cotă pentru această specie de 13,5 tone ca specie țintă în pescăria românească”, a declarat Victor Niță, cercetător Institutul Grigore Antipa” Constanța, potrivit proTV.

Pescarii nu au mai prins rechini de cel puțin trei ani

Totuși, pescarii din Marea Neagră susțin că nu au mai prins rechin de cel puțin trei ani. Totodată, specialiștii care studiază viața din adâncuri se tem că specia ar fi pe cale de dispariție.

„Este o specie care se reface foarte greu”, spune Adrian Bîlbă, biolog. „Trăiește până la 15-20 de ani. Maturitatea sexuală vine destul de târziu, față de alte specii”, mai zice Victor Niță.

Spre deosebire de „frații” lor care trăiesc prin alte mări și oceane, rechinul din Marea Neagră sunt mult mai mici. La maturitate, masculii ajung până la un metru și jumătate, iar femelele la 1,7 metri și au între 6 și 14 kilograme.

Important de știut este și faptul că specia de rechin din Marea Neagră nu a omorât niciodată pe nimeni. Dintre toți, „câinele de mare” este cel mai fricos. În apele românești ale Mării Negre nu au fost raportate atacuri ale lui asupra oamenilor.

„Pentru mine a fost un adevărat noroc să pot face o asemenea poză. De atunci, nici n-am mai întâlnit un asemenea exemplar în Marea Neagră”, susține Dragoș Popescu, scafandru.

Citește și: Rechinii ucigaşi au atacat din nou în Egipt. O a treia femeie susţine că a fost atacată: Roxana Donisan nu a fost atât de norocoasă!

Trăiește izolat, la adâncimi între 50 și 70 de metri. Îi place apa rece și se hrănește cu hamsii, stavrizi, crabi sau creveți. Carnea „câinelui de mare” este lipsită de grăsimi și poate fi consumată proaspătă, afumată ori din conserve.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Singurele 4 zodii care vor avea noroc în dragoste până la final de iulie 2024. Cupidon e de partea lor
Capital.ro
TESTARE pentru șoferii din România. NOILE REGULI se vor aplica în toată țara
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Marcel Ciolacu, promisiune pentru 1,1 milioane de români! Se va întâmpla până la final de 2024!
Adevarul
Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Un îndrăgit actor a murit subit la nici 30 de ani. Cauza decesului
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6 IULIE: Se face ca în toată lumea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Localnicii din Roșia de Amaradia nu se confruntă cu restricții la apă, datorită unei investiții cu fonduri europene
MediaFlux
CONTROALE MAJORE în TRAFIC! E PRĂPĂD
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!