La ce distanță se plantează tuia față de gardul vecinului. Un detaliu care nu este specificat în Codul Civil l-a slavat pe un român de procesul pe care un vecin nemulțumit l-a deschis. Care a fost decizia judecătorului, după analizarea datelor.
Chiar dacă viața la casă pare mai ușoară decât cea la bloc trebuie să știe că lucrurile nu sunt atât de simple nici aici. Există o serie de reguli care trebuie respectate, iar vecinii care consideră că li se face o nedreptate te pot da în judecată pentru asta.
Asta i s-a întâmplat și unui bărbat din Adjud, județul Vrancea, care a fost dat în judecată de un vecin din gauza gardului viu din tuia pe care îl plantase în curte.
Reclamantul a cerut mutarea a 16 arbori despre care spunea că au fost plantați mult prea aproape degardul dintre cele două curți, la 0,5 metri, „în contradicţie cu prevederile Codului Civil potrivit căruia arborii mici se plantează la o distanţă de doi metri faţă de gard, iar arborii mari la o distanţă de patru metri”. Acesta a susținut că cei 20 de arbori tuia, care aveau o înălțime de 1,7 metri, îi afectau pomii fructiferi de pe proprietatea sa, deoarece rămâneau fără lumină.
Citește și: La ce distanță se plantează pomii de gardul vecinului. Toți românii care stau la curte ar trebui să știe
Decizia judecătorului a fost luată datortită unui detaliu care nu este prevăzut în Codul Civil: tuia este considerat gard viu, categorie care face excepție de la obligația de plantare la o distanță de minimum doi metri față de limita proprietății.
Familia cheamtă în instanță a declarat că „a plantat un gard viu din specia Chiparos leyland (popular tuia), care este un conifer de talie mică a cărui coroană se îndeseşte la maturitate”.
„La momentul de faţă planta tuia nu depăşeşte aproximativ 1,80 m faţă de sol şi nu are cum să ia lumina pomilor fructiferi ai reclamantului.
De asemenea, fiind gard viu, alături de plantaţii şi arbori de dimensiuni de cel puţin doi metri este exceptat de la obligaţia de plantare la o distanţă de minimum doi metri faţă de limita proprietăţii”, s-a mai apărat familia în judecată, potrivit Adevărul.
Citește și: Mere de Voinești, pe cale de dispariție. Pomicultorii dau vina pe scumpirea pesticidelor şi îngrăşămintelor
Cererea reclamantului a fost respinsă de Judecătoria Adjud, instanța arătând că „potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, arborele tuia este un arbore decorativ, exotic din familia pinului, cu tulpina înaltă, coroană deasă şi rămuroasă, cu frunze mici, fiind de notorietate că arborii tuia pot fi plantaţi şi cu scopul de a deveni gard viu la maturitate”.
„Analizând planşele foto depuse la dosar, se constată că pârâţii au plantat arborii tuia la o distanţă relativ mică unul de celălalt, astfel încât în mod cert la maturitate aceştia vor forma un gard viu. Or, potrivit art 613 alin 1 C.civ. gardul viu este exceptat de la obligaţia instituită de lege de a se respecta o distanţă de cel puţin doi metri faţă de linia de hotar, condiţii în care instanţa apreciază că cererea reclamantului de a obliga pârâţii să replanteze arborii tuia este nefondată şi va fi respinsă ca atare”, a decis Judecătoria Adjud.