Din sutele de fotografii apărute în mediul online cu tehnica de luptă a armatei ruse distrusă în războiul din Ucraina, s-au evidențiat mai multe imagini cu tancurile rusești care au montate deasupra turelei niște cuști din fier, “cuști anti-Javelin”. Împrovizațiile rusești ar avea rolul , potrivit unor experți militari, de a proteja vehiculul militar.
În fapt, așa zisul blindaj s-a dovedit inutil împotriva rachetelor antitanc de ultimă generație. „Cușca anti-Javelin” ar avea ca principal rol detonarea prematură a unui proiectil înainte ca acesta să lovească blindajul principal.
Potrivit specialiștilor militari consultați de publicația Stars and Stripes, în acest moment există trei teorii referitoare la rolul „cuștilor anti-Javelin” montate pe turelele tancurilor ruse din Ucraina.
#Ukraine: A few days ago after a Ukrainian attack in the vicinity of #Mykolaiv Russian forces lost a very modern 2S19M2 „Msta-SM2” SPG, a T-72B3 (New model of cage!) and a 1V119 airborne artillery fire direction vehicle. pic.twitter.com/ucE8qH9kA2
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) March 16, 2022
Prima teorie: respectiva „cușcă” i-ar oferi o minimă protecție comandantului tancului împotriva dronelor kamikaze sau a munițiilor clasice lansate de alte drone.
În același timp, grilajul ar putea împiedica, teoretic, o rachetă antitanc să explodeze la impactul cu turela sau să provoace detonarea prematură a acesteia.
Javelin este o rachetă cu dublă încărcătură de exploziv, numită „în tandem” și creată special pentru „a trece” de tipul de blindaj reactiv specific blindatelor ruse. Astfel, prima încărcătură explozivă a rachetei Javelin are rolul de a provoca detonarea blindajul reactiv, în vreme ce a doua încărcătură, principală, lovește apoi blindajul principal.
CITEȘTE ȘI: Mircea Geoană: Peste două treimi din forţele ruse sunt deja blocate în Ucraina
A doua teorie: improvizația s-ar putea dovedi eficientă, în mediul urban, împotriva rachetelor antitanc clasice (AG-7, cu o singură încărcătură explozivă și capabilă să penetreze 300 de milimetri de oțel), trase de apărătorii ucraineni situați pe acoperișurile clădirilor – o tactică des întâlnită în luptele de stradă.
Un fost ofițer britanic de tancuri a explicat pentru The Economist că acest avantaj teoretic (montarea cuștii) vine la pachet cu un dezavantaj practic: tancul nu mai poate folosi în acest caz mitraliera sa principală, grea, montată pe turelă, pentru a răspunde cu foc.
A treia teorie: de acest cadru metalic s-ar putea atașa o plasă specială de camuflaj care ar reduce semnătura termică a tancului, în condițiile în care racheta Javelin se folosește de un senzor în infraroșu pentru detectarea, achiziția și lovirea țintelor.
Teoria nu explică însă de ce astfel de cuști nu sunt montate și deasupra motorului tancului – sursa principală de căldură după care se ghidează aceste rachete.
În multe fotografii apărute în mediul online prezintă camioane militare rusești distruse sau capturate de ucraineni care au un „blindaj” alcătuit din grinzi de lemn sau trunchiuri de copac atașate de capota mașinilor, cel mai probabil pentru a proteja blocul motor și partea frontală a camionului de tirurile armelor ușoare.
#Ukraine: Some „Special” resupply trucks that were abandoned by Russian forces. pic.twitter.com/veaj4GXB6z
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) March 5, 2022