La ce oră trebuie să bei cafeaua, potrivit specialiștilor. Așa te poți bucura pe deplin de beneficiile pe care le are această băutură.

Află la ce oră este recomandat să bei cafeaua pentru a te putea bucura de beneficiile ei. Deși mulți o consumă imediat după trezire, acest obicei nu este tocmai recomandat.
Alina Costache
25 apr. 2025, 19:58
La ce oră trebuie să bei cafeaua, potrivit specialiștilor. Așa te poți bucura pe deplin de beneficiile pe care le are această băutură.
Prof. dr. Vlad Ciurea - Când este bine să bei cafeaua

Cafeaua este una dintre cele mai apreciate băuturi din lume și multe persoane o consumă după ce se trezesc, pentru a se bucura de energie. Este delicioasă și poate fi consumată în diverse feluri, în funcție de preferințele fiecărei persoane.

Dimineața, multe persoane își beau cafeaua la scurt timp după ce se trezesc, uneori chiar înainte de a lua micul dejun. Cu toate acestea, pentru a te bucura de toate beneficiile cafelei, e bine să o consumi la momentul potrivit.

Atunci când bei cafeaua prea devreme sau prea târziu, cum ar fi la ora prânzului, nu obții efectele dorite. Momentul în care o consumi ar trebui să țină cont de ritmul biologic, dar și de propriile obiective.

Ce să pui în cafeaua de dimineață dacă vrei să-ți taie pofta de mâncare. Nu mai ai nevoie de nimic câteva ore bune

Imediat după trezire, organismul are un nivel mai ridicat de cortizol, hormonul stresului, care te ajută să simți că ai energie. Dacă bei cafeaua imediat după ce te trezești, s-ar putea să nu simți efectul acestei băuturi.

Este recomandat să consumi cafeaua la 30 – 60 de minute după trezire. În acest fel, băutura nu va interfera cu nivelul de cortizol și îți va oferi un impuls suplimentar de energie.

Citește și: Băutura care poate înlocui cu succes cafeaua. Creşte energia, reduce inflamaţia şi ajută la reglarea glicemiei

La aproximativ 2 – 3 ore după ce te-ai trezit, nivelul cortizolului începe să scadă. Ora 11.00 este ideală pentru a consuma cafeaua, dacă vrei să te bucuri de toate beneficiile acesteia, notează news18.ro.

Dacă bei cafeaua la această oră, te vei putea concentra mai bine și vei avea energie pentru restul zilei. Nu trebuie să o bei, însă, prea târziu, altfel cafeaua îți va afecta somnul.

Până la ce oră poți consuma cafea
În cazul în care bei cafeaua după-amiaza, s-ar putea să adormi mai greu noaptea. Dacă te confrunți cu probleme cu somnul, nu bea cafeaua după ora 16.00.

Totodată, nu ar trebui să bei cafeaua pe stomacul gol. Este o băutură ce ar putea irita stomacul și există posibilitatea să apară aciditatea sau disconfortul gastric. O poți bea după ce iei masa sau chiar o gustare.

În plus, dacă bei cafea, e bine să te hidratezi. Asigură-te că bei suficientă apă pentru a putea preveni deshidratarea, întrucât aceasta poate provoca oboseală.

 

De ce nu e bine să bei cafeaua pe stomacul gol. Nutriționiștii avertizează că ți se pune ”ceață pe creier”

De ce nu e bine să bei cafeaua pe stomacul gol. Potrivit specialiștilor, cofeina înainte de micul dejur crește cortizolul, afectează glicemia și poate duce la căderi de eneergie pe tot parcursul zilei și la ceață cerebrală.

Carolina Salazar, un cunoscut nutriționist de pe TikTok, a dezvăluit de ce nu va bea niciodată cafea sau alte băuturi care conțin cofeină pe stomacul gol.

„Nu voi bea niciodată cafea sau băuturi cofeinizate pe stomacul gol. Consumul de cofeină pe stomacul gol crește cortizolul, care este un hormon al stresului, ceea ce provoacă un dezechilibru al hormonilor de stres și, în esență, afectează cu adevărat glicemia. Acest lucru va duce la căderi de energie pe tot parcursul zilei și la ceață cerebrală”, a precizat nutriționista.

Dr. Yelena Deshko, medic nutriționist, spune că cel mai bun moment al zile pentru a consuma cafea este mijlocul dimineții. La trezire, nivelul de cortizol (hormonul stresului) este în mod natural cel mai ridicat, scrie Shefinds.

Citește și Băutura miraculoasă ce poate înlocui cafeaua de dimineață. Specialiștii spun că e mai eficientă decât orice conține cofeină

Specialiștii avertizează că nivelurile crescute de cortizol pe perioade lungi pot afecta funcționarea sistemului imunitar.

„Prin urmare, nu este de dorit să creșteți răspunsul natural al cortizolului cu cofeină la prima oră dimineața. Amânarea consumului de cofeină până când nivelurile de cortizol au scăzut ușor este probabil mai benefică”, explică medicul nutriționist, potrivit Adevarul. 

Și dr. Erin Stokes, medic naturist și director medical la MegaFood, confirmă că ar trebui să limităm consumul de cofeină mai ales după prânz, deoarece aceasta poate rămâne în sânge până la 10 ore și putem avea probleme cu somnul seara.

Specialiștii atrag atenția că, dacă nu vreți să aveți probleme cu stomacul, este bine ca micul dejun să fie ușor și echilibrat.  Pâine prăjită cu cereale integrale, iaurt grecesc cu fructe de pădure și fulgi de ovăz cu o mână de nuci sunt niște variante excelente pentru micul dejun.

Dacă preferați să vă începeți ziua cu o băutură în locul alimentelor solide, încercați lămâie caldă cu apă, ceai de plante, apă de cocos sau niște shake/smoothie de proteine ​​cu ingrediente hrănitoare.

Citește și Băutura-pericol, consumată la scară largă. Conține mai multă cofeină decât șase doze de Coca Cola. La ce pericole sunt expuși tinerii

Cum se prepară cafeaua „antiglonţ”, licoarea magică din doar trei ingrediente. Îmbunătăţeşte semnificativ nivelul de energie şi accelerează procesul de slăbire

 

cafeaua antiglonţ

Cafeaua ţine loc de mic-dejun, în cazul multora dintre noi, dar dimineaţa nu este singurul moment al zilei în care bem cafea. O bem indiferent de oră „ca să ne trezim„, această „trezire” fiind necesară atunci când resursele de energie s-au epuizat.

În 2009, americanul Dave Asprey, fondatorul companiei  Bulletproof 360, Inc, o companie care activează în domeniul sănătății și wellness-ului, a scos pe piaţă aşa-numita cafea „antiglonţ”, un sortiment de cafea creşte nivelul de energie mult mai mult decât o cafea obişnuită, în plus, îmbunătăţeşte performanţa fizică, memoria şi concentrarea şi favorizează pierderea kilogramelor în plus.

Cu ani în urmă, Dave Asprey a mers într-o călătorie iniţiatică în înălțimile Tibetului. Aici, a descoperit beneficiile ceaiului cu unt (po cha) asupra propriei persoane. Băutura l-a ajutat să combată răul de înălţime şi să-şi recapete energie.

Citeste si Cercetătorii au calculat cantitatea de cafea sau cola pe care o poți consuma zilnic fără să-ți pui inima în pericol

Revenit în Silicon Valley, afaceristul a încercat să îmbunătăţească băutura tibetană, astfel încât să o transforme într-un produs care poate fi comercializat. A experimentat pe sine însuși efectele produsului său până când a ajuns la un rezultat mulţumitor. Mai exact, a observat că abilităţile i-au fost îmbunătăţite în mod semificativ.

Aşa a apărut Bulletproof Coffee sau cafeaua „antiglonţ”.

Cum se prepară cafeaua „antiglonţ”

Cafeaua „antiglonţ” conţine grăsime, din acest motiv putând înlocui cu succes un mic-dejun echilibrat. În mod normal, după reţeta lui Asprey, cafeaua se prepară cu unt nesărat de la o vacă hrănită cu iarbă, cu boabe de cafea fără micotoxine şi cu ulei de cocos MCT, acest sortiment de ulei conţinând de 18 ori mai mult acid octanoic și mai multe trigliceride cu lanț mediu decât uleiul de cocos.

Desigur, dacă nu vrei să comanzi cafeaua preparată în laboratoarele lui Asprey, o poţi prepara chiar tu acasă, folosind cele trei ingrediente în variantele în care le găseşti la supermarket: cafea, unt și ulei de cocos. Mixul de ingrediente asigură oricum un boost de energie mult mai semnificativ decât cafeaua banală, chiar dacă nu provin de la vacile hrănite doar cu iarbă, iar uleiul de cocos nu este MCT.

  • 80 de grame de unt bio, fără adaos de sare;
  • 15 mililitri de ulei de cocos sau de palmier;
  • 500 de mililitri de cafea deja preparată;
  • sirop de agave sau zahăr (opţional, dacă vrei să o îndulceşti)

Într-un blender, adaugă untul, uleiul de cocos/palmier şi cafeaua deja preparată. Mixează-le până când deasupra se formează un strat de spumă, ca la un caffe-latte. Apoi, toarnă băutura în cană şi, dacă consideri necesar, îndulceşte-o cu zahăr sau sirop de agave.

Citeste si Ce se întâmplă dacă pui un strop de ulei de măsline în cafeaua de dimineață? Ritualul acesta îți va schimba viața

Beneficiile consumului de cafea „antiglonţ”

Combinația de cofeină și grăsimi sănătoase ajută la o eliberare treptată a energiei, grăsimile încetinesc absorbția cofeinei, oferind o sursă de energie mai stabilă și de lungă durată.

Conținutul ridicat de grăsimi al cafelei antiglonț poate ajuta, de asemenea, la instalarea mai rapidă a senzaţiei de saţietate, ceea ce te va ajuta să mănânci mai puţin. În acest fel, se pot pierde kilograme bune. De altfel, Asprey a reuşit să slăbească semnificativ, câteva zeci de kilograme, în timpul în care a consumat licoarea magică.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte