Ce pericole se află în spatele consumului de mezeluri. Celebrul medic susţine că, de fapt, consumul excesiv de mezeluri poate fi periculos pentru sănătate, bazat fiind pe studii și recomandări medicale. Mezelurile precum șunca, salamul, cârnații și alte produse din carne procesată pot conține substanțe care cresc riscurile pentru sănătate, în special atunci când sunt consumate în cantități mari și pe termen lung.
Mihail Pautov atrage atenţia că acestea cconțin adesea conservanți precum nitriții și nitrații, care pot contribui la formarea de compuși cancerigeni în organism. Acești aditivi sunt utilizați pentru a preveni alterarea și pentru a păstra culoarea și aroma produselor. În plus, multe mezeluri sunt bogate în grăsimi saturate, care pot contribui la creșterea nivelului de colesterol rău (LDL) și la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Mezelurile mai conțin, de asemenea, și alți aditivi precum potențiatorii de aromă, stabilizatorii sau coloranții artificiali, care pot avea efecte negative asupra sănătății.
„O substanță cancerigenă pe care o consumăm zilnic fără să ne dăm seama de asta este carnea procesată. Avem dovezi foarte clare că acea carne procesată: șunculița, salamul, cârnați afumați, crenvurști, acea vitrină din supermarket unde ai acele mezeluri e vitrina cancerigenă. Acum depinde cât mănânci. Este absolut esențial să eviți consumul constant de carne procesată, mezeluri. Dacă mănânci asta și ajungi să faci din asta un obicei, ajungi aproximativ ca un fumător. Fumezi o țigară si răul pe care ți-l face este asemănător cu 4-5 crenvurști”, a precizat cel cunoscut drept Doctor Mihail, într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.
Acesta a adăugat că, pe de altă parte, consumul ocazional de mezeluri nu este neapărat periculos, dar moderația este importantă.
Mihaela Bilic a oferit sfaturi importante privind alimentația în cadrul unei recente apariții la Doctor de bine. Conform acesteia, mezelurile pot face parte dintr-o dietă echilibrată, atâta timp cât sunt consumate cu moderație.
Mihaela Bilic a subliniat că mezelurile, deși sunt adesea considerate alimente de evitat, pot fi incluse într-un regim alimentar sănătos dacă sunt consumate în cantități mici și nu foarte des.
„Un produs, de exemplu, de 100 de grame, a fost obținut din 150 sau 120 de grame de carne. Astea sunt, aș spune, mezelurile premium, mezelurile crud-uscate, deci asupra cărora nu s-a intervenit din exterior cu niciun fel de substanță, ci efectiv carnea respectivă a fost amestecată cu grăsime sau bucata de carne care conținea deja grăsimea de la animal a fost pusă la afumat, la fezandat. Mezelurile sunt intense în gust”, a explicat Bilic.
Nutriționista recomandă să tăiem mezelurile în felii subțiri pentru a controla porția consumată. De exemplu, pentru Salamul de Sibiu, Bilic sugerează că o porție corectă ar trebui să fie între 30 și 50 de grame, mult mai mică decât porția de carne obișnuită.
„Atunci când le consumăm trebuie să le tăiem extrem de subțire. Porția corectă de mezeluri, pentru că de aici vine toată problema, trebuie să fie mult mai mică decât de carne. Prin afumare, prin deshidratare, pierd apa și atunci concentrează proteinele și grăsimea. Deci dacă la carne avem porție corectă de 125-150 de grame, la mezeluri, cum ar fi salamul de Sibiu, porția corectă este ca și la brânzeturi – 30-50 de grame” a precizat aceasta.
Bilic a mai adăugat că, pentru cei care nu au un cuțit bun sau nu știu să taie mezelurile subțire, opțiunea de a cumpăra salamul gata feliat este ideală.
„În 100 de grame de salam sunt mai mult de 30 de felii. Deci, o felie de pâine cu patru-cinci feliuțe de salam este un deliciu. Cantitatea face diferența”, a spus nutriționista.