La ce sunt bune uleiurile esenţiale şi cum se folosesc în mod corect

Uleiurile esenţiale se dovedesc utile în multe domenii: stare generală bună, sănătate, menaj și gastronomie. Există o gamă largă de uleiuri, dar unele sunt mai necesare decât altele. Aceste uleiuri sunt extrase din esenţa pe care o secretă celulele anumitor plante.
Alina Costache
29 nov. 2016, 18:06
La ce sunt bune uleiurile esenţiale şi cum se folosesc în mod corect

Uleiurile esenţiale se obţin distilând în aburi tije, frunze, flori, rădăcini ori lemnul tulpinei – sau prin presare la rece, în cazul cojilor de citrice. În ambele cazuri, rezultă un lichid aromatic foarte concentrat şi bogat în principii active diverse.

Uleiurile esenţiale sunt utile mai ales pentru combaterea afecțiunilor din sezonul rece (guturai, bronşită, rinofaringită), pentru durerile muscular sau articulare, pentru problemele digestive, pentru a tonifia circulaţia. Ele pot să trateze şi să înfrumuseţeze pielea şi părul, să destindă tensiunea nervoasă, să favorizeze somnul, scrie doctorulzilei.ro.

Ele se folosesc pe cale externă sau internă şi, de preferinţă, diluate. De la 15–30 de picături în apa de baie sau în 300 ml de ulei vegetal pentru masaj, până la câteva picături într-un tratament pentru ten, în combinație cu argilă pentru o mască sau o împachetare; în puţină apă pentru o compresă, sub formă de inhalaţie, într-un pulverizator atmosferic, în apa de gură, în gargară sau chiar într-o tizană sau o linguriţă de miere. Se poate pune, de asemenea, o picătură pe un coş, pe încheieturile mâinilor sau pe tâmple, în cazul durerilor de cap sau al stării de greaţă, sau câteva picături într-o batistă pentru respirat. Se folosesc singure sau în combinaţie cu altele care le completează sau le sporesc acţiunea.

Citeşte şi Cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit

Uleiurile esenţiale se găsesc în farmacie, în magazine bio, în cele naturiste şi pe internet. Țineți cont că uleiurile sunt scumpe, unele mai mult decât altele, în funcţie de raritatea materiei prime sau de cantităţile necesare pentru fabricare. Citiţi bine eticheta şi verificaţi conţinutul recipientului, ca să fiţi siguri de ceea ce aţi cumpărat. Eticheta trebuie să precizeze dacă uleiul este pur şi nealterat prin diluare cu solvenți sintetici sau prin diverse transformări. Pe cât posibil, alegeți un produs bio. Trebuie să fie menționate atât denumirea plantei în română, cât şi denumirea latinească a speciei botanice, denumire internaţională, care permite identificarea plantei folosite, indiferentde proveniență sau de producător; organul secretor distilat – unele plante furnizând mai multe uleiuri, după cum se întrebuinţează floarea, frunza sau fructul; principalele molecule biochimice care definesc calităţile uleiului, precizare foarte utilă mai cu seamă pentru persoanele alergice. Uleiurile esențiale se păstrează în recipientul lor de sticlă colorată, bine închis, la temperatura camerei şi ferit de lumină.

Uleiuri esenţiale:

Lavandă sau levănțică (Lavandula angustifola): ulei bun la toate, antiseptic, antiinflamator, relaxant; favorizează somnul, calmează durerile musculare şi articulare, cicatrizează şi regenerează pielea şi dezinfectează căile respiratorii. Se întrebuinţează ca emulsie, inhalaţie, saună facială, în apa de baie, în masaj şi în amestec cu creme sau măşti de înfrumuseţare. Se aplică în stare pură sau diluat pentru a dezinfecta un coş, o rană mică sau o arsură superficială,ori aplicat pe o înţepătură de insectă.

Citeşte şi Uleiuri esenţiale care te ajută să ştergi ridurile de pe faţă şi petele! Funcţionează mai bine decât tratamentele scumpe!

Mentă (Mentha piperita): remediu ideal pentru tulburări digestive, greţuri şi rău de transport. Calmează durerile de cap, tonifică circulaţia, eliberează căile respiratorii şi împrospătează respiraţia. Menta se foloseşte sub formă de apă de gură, inhalaţie, gargară şi masaj; câteva picături pe o bucăţică de zahăr sau respirate de pe o batistă, împotriva răului de transport, sau într-o tizană, pentru problemele digestive.

Portocală dulce (Citrus sinensis): efect relaxant. Calmează anxietatea, favorizează somnul şi ameliorează tulburările digestive. Fiind foarte dulce, se întrebuinţează atât intern, cât şi extern, şi poate chiar să aromeze unele mâncăruri şi prăjituri. Singura precauţie ce se impune când îl folosiţi la masaj este să nu vă expuneţi la soare în orele următoare, fiindcă uleiul de portocală este fotosensibilizant.Asociat cu lavanda, vă asigură un calm total.

Pin (Pinus sylvestris): antiseptic pentru căile respiratorii şi antiinflamator. Ajută la tratarea guturaiului, a tusei şi a durerii de gât, calmează durerile musculare, articulare şi reumatismale şi tonifică circulaţia. Este mai cu seamă recomandat pentru masaj, inhalaţie şi baie. Pulverizat, este foarte eficient asociat cu lavanda şi eucaliptul.

Rozmarin (Rosmarinus officinalis): tonifică circulaţia, stimulează creşterea părului, combate afec- ţiunile din anotimpul rece, este revigorat fizic şi intelectual. Se foloseşte la masaj și baie, în tratamente cosmetice, inhalaţie, gargară sau apă de gură. În doze mari poate fi toxic.

Citeşte şi Uleiuri vegetale care n-ar trebui să-ţi lipsească din casă

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Revine Călin Georgescu! Anunțul lui George Simion răstoarnă România: E primul pas
Playtech.ro
Câți ani îți ia să strângi un avans pentru un apartament cu salariul minim
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Cel mai deștept om din istorie. Geniul care uimea cu IQ-ul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în România. Se schimbă vremea în București, începând de sâmbătă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF nu te lasă să păstrezi toți banii câștigați. Fiscul te taxează cu 40%. Românii sunt datori la stat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Rusia anunță condițiile pentru oprirea războiului. Putin cere oficial să primească 20% din Ucraina
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri