La ce te ajută ceaiul din frunze de dafin. Deoarece utilizarea frunzelor poate fi extrem de versatilă, dafinul poate fi găsit sub diferite forme cum ar fi uleiuri, ceaiuri, capsule etc, fiecare cu indicațiile și recomandările lor specifice.
Frunzele de dafin conțin flavonoide, compuși care au rol de antioxidanți și cantități mici de minerale și vitamine precum calciu, fier, magneziu, zinc, vitamina A, B6, C și multe altele. Din acest motiv, ceaiul și alte produse din frunzele de dafin sunt folosite des pentru a probleme precum diabetul zaharat tip 2, tulburări de stomac, inflamații și chiar cancer.
Citește și: Usturoi și 7 foi de dafin: Ingrediente banale pentru un adevărat miracol în casă. Efectele se văd imediat
Când vine vorba de beneficiile ceaiului din frunze de dafin, părerile sunt împărțite, deoarece unele studii au fost realizate cu mult timp în urmă sau rezultatele lor nu au putut fi reproduse. Cu toate acestea, câteva dintre potențialele beneficii ale frunzelor de dafin menționate în urma anumitor cercetări includ:
Un studiu publicat in 2013, care a analizat în vitro efectele frunzelor de dafin asupra celulelor canceroase colorectale, a concluzionat că bioactivitatea acestora ar putea ajuta la protejarea împotriva efectelor timpurii ale cancerului colorectal.
Mai mult decât atat, un alt studiu publicat tot in 2013, care s-a axat pe efectul frunzelor si a fructelor de dafin asupra cancerului mamar, a concluzionat ca planta poate reprezenta un potential agent natural pentru terapia cancerului mamar.
Deoarece studiile au fost realizate in vitro, nu pe oameni, sunt necesare cercetari si dovezi stiintifice aditionale pentru a oferi mai multe informatii cu privire la acest beneficiu.
Conform unui studiu publicat in 2006 , frunzele de dafin pot ajuta la ameliorarea anumitor simptome ale indigestie cum ar fi durerea, flatulenta, balonarea, constipatia sau scaunele diareice datorita proprietatilor sale antioxidante.
Aceste efecte benefice au fost mentionate si intr-un studiu publicat in 2019, in care se mentioneaza ca dafinul este bogat in antioxidanti si reprezinta o sursa buna de fibre dietetice si minerale. Astfel, ceaiul din foi de dafin poate fi folosit pentru probleme precum dureri de stomac, raceala sau durere in gat.
Un studiu publicat in 2008 a evidentiat ca administrarea zilnica a unei anumite doze de frunze de dafin sub forma de capsula a ajutat la reducerea si la mentinerea nivelului de glucoza in sange si a colesterolului in randul persoanelor cu diabet.
Fiind de parere ca acest beneficiu este datorat continutului ridicat de polifenol, un antioxidant puternic, cercetatorii studiului au mentionat ca rezultatele indica un potential ajutor al frunzelor de dafin in reducerea riscului de aparitia a diabetului sau a bolilor cardiovasculare.
Trebuie mentionat, insa, ca aceste beneficii, in special cele de reducere a nivelului de glucoza in sange, pot interfera cu efectul anumitor medicamente. Din acest motiv trebuie sa discuti prima oara cu medicul de familie, mai ales in cazul in care exista un tratament medical cronic prescris deja.
Un studiu publicat in 2014 [6] a investigat daca frunzele de dafin pot ajuta la reducerea riscului de formare a pietrelor la rinichi. In urma investigatiilor, cercetatorii au descoperit ca acestea, impreuna cu alte 8 ierburi, a putut ajuta la reducerea nivelului de ureaza din organism.
Avand in vedere ca ureaza este o enzima care poate duce la numeroase probleme gastrice printre care si pietrele la rinichi, mentinerea in limite normale a acesteia este recomandata, fapt care poate fi ajutat si de catre frunzele de dafin.
Cu toate acestea, cercetatorii studiului de mai sus au mentionat ca este necesara efectuarea mai multor cercetari in acest domeniu pentru a intelege mai bine felul in care functioneaza aceste frunze.
Frunza de dafin este un truc eficient pentru a preveni mirosurile neplăcute din pantofi. Ea luptă împotriva bacteriilor, eliminând microorganismele și oferind o aromă plăcută picioarelor chiar și în condiții de transpirație excesivă, indiferent de sezon.
Pentru a elimina mirosul neplăcut din adidași, adăugați frunze în interior și lăsați-i peste noapte. Puteți opta pentru frunze de dafin sub talpă. Schimbați odorizantul săptămânal, dacă pantofii sunt purtați.
Ele mai sunt utile la păstrarea pastelor, cerealelor și zahărului pentru a preveni dăunătorii. Arderea acestora în casă poate înlocui odorizantele de aer, oferind un miros plăcut. Plasarea frunzelor pe rafturi în încăperi contribuie la răspândirea aromei în întreaga locuință.
Pentru a crea un odorizant pentru toaletă eficient, infuzați frunze de dafin în apă fierbinte timp de 1-2 ore. După răcirea amestecului, transferați-l într-o sticlă cu pulverizator și utilizați-l pentru a parfuma toaleta. Acest remediu are și proprietăți de respingere a insectelor, în special a gândacilor, datorită mirosului puternic al frunzelor de dafin.