La ce temperatură se coace, de fapt, cozonacul. Cuptorul are un rol foarte important în procesul de fabricare al cozonacilor. Fie că este electric sau pe gaz, trebuie să nimerești temperatura potrivită astfel încât să nu-ți crape cozonacul.
Cozonacul se coace în cuptorul electric la o temperatură de 170-180 de grade. Se recomandă să preîncălzești cuptorul înainte de a introduce cozonacii, pentru a asigura o distribuție uniformă a căldurii. Nu uitați să folosiți și ventilația. Aceasta ajută la o coacere mai uniformă, mai ales dacă ai mai mulți cozonaci în cuptor.
Atenție, dacă folosești ventilația, este bine ca temperatura să fie mai scăzută, adică 165 de grade. În acest fel nu vei obține un cozonac uscat la final.
Citește și Rețetă cozonac cu fistic. Cel mai delicios desert de sărbători pentru familia ta
Dacă folosești un cuptor pe gaz, temperatura ideală pentru coacerea cozonacului este de 180-190 de grade. Și în acest caz se recomandă preîncălzirea cutorului. Nu uita să pui tăvile de cozonaci pe grătarul din mijloc, pentru a evita arderea părții de jos sau a suprafeței cozonacului, potrivit playtech.ro.
Distribuția inegală a căldurii din cuptoarele pe gaz cauzează mereu bătăi de cap gospodinelor. Astfel că, ar fi bine ca la jumătatea timpului de coacere să rotiți tăvile. De asemenea, așezarea unei tăvi cu apă pe raftul inferior poate ajuta la menținerea unui nivel optim de umiditate, prevenind uscarea cozonacului.
Pentru ca desertul tradițional al românilor să iasă perfect, gospodinele apelează la câteva trucuri. De exemplu, este bine ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Atât laptele rece, cât și ouăle de la frigider pot afecta procesul de dospire.
De asemenea, dacă vreți să aveți un cozonac pufos pe masa de sărbători, trebuie să acordați o mare atenție procesului de frământare. De obicei, gospodinele frământă aluatul cam 30 de minte.
Aluatul trebuie lăsat să crească o dată în bol, până își dublează volumul, apoi se mai lasă la crescut încă o dată în tavă.
De asemenea, gospodinele adevărate ung cozonacii cu un ou înainte să-i introducă în cuptor. Se mai poate presăra zahăr sau semințe de mac ori susant. Ca să vă asigurați că este copt, se folosește trucul cu scobitoarea. În funcție de cuptor, cozonacii se coc în aproximativ 45-60 de minute.
Ingrediente:
1 kilogram de făină,
250 de grame de zahăr,
450 de grame de lapte,
5 ouă,
60 de grame de drojdie,
300 de grame de unt.
Ingrediente pentru umplutură:
500 de grame de nucă,
200 de grame de rahat,
150 de grame de ciocolată belgiană,
30 de grame de portocală confiată,
stafide,
30 de grame de coajă de lămâie.
Mod de preparare
În primul rând, trebuie să amestecăm bine drojdia cu 100 ml de lapte și cu trei linguri de făină, iar apoi să lăsăm totul să crească până când își dublează volumul. Între timp, restul laptelui se va fierbe cu zahăr și vom amesteca bine până când acesta se dizolvă.
De asemenea, vom freca gălbenușurile cu puțină sare, iar într-un bol în care am pus făina vom adăuga gălbenușurile, laptele fiert alături de zahăr, untul, dar și portocala confiată. Totul trebuie frământat cât mai bine, până când amestecu devine omogen.
Compoziția trebuie lăsată la dospit vreme de o oră, apoi vom lua puțin aluat, îl vom întinde, iar de-a lungul lui vom pune crema formată din nuci, ciocolata topită, rahat și stafide. Totul trebuie rulat, apoi tăiem în două și vom împleti cele două părți.
Ultimul pas este să ungem totul cu ou, să tapetăm o tavă cu unt și făină, iar apoi să lăsăm acest cozonac la dospit vreme două ore. Apoi, trebuie pus la cuptor vreme de 45 de minute, sau chiar o oră, la temperatura de 160 de grade.