Aceasta se datorează implementării unui IBAN local românesc, în cadrul procesului de migrare a conturilor utilizatorilor din România către sucursala Revolut din România. Astfel, autoritățile fiscale române vor putea pune popriri direct pe conturile Revolut ale clienților români, fără a mai fi nevoie de intermediari din Lituania.
Revolut a anunțat că va începe implementarea acestui IBAN local încă din ultimul trimestru al anului 2024. Utilizatorii români trebuie să fie atenți la această schimbare, care ar putea influența tranzacțiile și primirea de bani. IBAN-ul românesc va fi disponibil începând cu decembrie 2024, iar clienții vor avea un cont bancar gestionat de sucursala Revolut Bank UAB din România, o entitate înregistrată în Lituania, dar care va oferi toate serviciile bancare complet digitale, fără sucursale fizice.
Gabriela Simion, managerul general al Sucursalei Revolut Bank UAB din România, a explicat că acest proces de migrare va aduce schimbări minime pentru clienții Revolut. Conform acesteia, românii vor fi transferați pe sucursala din România, dar își vor păstra cardurile și istoricul tranzacțiilor. Singura modificare importantă va fi legată de numărul IBAN-ului, care va deveni local, specific României, pentru conturile în lei.
„La finalizarea migrării, clienții din România ai Revolut vor fi mutați pe sucursala românească, dar își vor păstra cardurile și istoricul tranzacțiilor, se va modifica doar numărul IBAN pentru conturile în lei. Chiar și acum autoritățile pot face acest lucru (să pună popriri – n.red.). Și acum raportăm autorităților din România”, a declarat Gabriela Simion, potrivit Capital.
Un aspect important al acestei migrații este faptul că autoritățile fiscale române vor avea acum un acces mult mai facil la conturile clienților Revolut din România. Până la finalizarea procesului de migrare în decembrie 2024, ANAF putea pune popriri pe conturile Revolut prin intermediul sucursalei Bank UAB din Lituania. După aceasta, procesul va fi mult mai simplu și direct, deoarece poprirea se va realiza prin sucursala locală din România, fără a mai fi nevoie de intervenția autorităților din Lituania.
Antoine Le Nel, directorul responsabil cu marketingul și creșterea Revolut, a subliniat că nu este corect să se creadă că ANAF nu avea până acum posibilitatea de a pune popriri pe conturile Revolut. Acesta a precizat că, în realitate, autoritățile române aveau deja această opțiune, iar acum, datorită migrării conturilor către sucursala din România, procesul va deveni mult mai ușor și mai rapid pentru autoritățile fiscale.
„Mai mult, dacă până acum ANAF putea face popriri pe conturile clienților din România prin Bank UAB din Lituania, din decembrie 2024, odată cu migrarea anunțată de fintech, popririle se vor face direct prin sucursala din România”, a explicat Gabriela Simion.
Migrarea către sucursala din România va aduce și alte avantaje pentru utilizatorii Revolut din țara noastră. Pe lângă o gestionare mai eficientă a conturilor și un acces mai simplu la serviciile financiare, aceștia vor beneficia de IBAN-uri locale, care le vor ușura tranzacțiile în lei și vor elimina eventualele întârzieri sau dificultăți legate de utilizarea unui IBAN din Lituania. Revolut va continua să ofere servicii bancare complet digitale, fără sucursale fizice, facilitând accesul românilor la o gamă largă de produse financiare, de la economii la transferuri internaționale rapide și investiții.
Această mișcare face parte dintr-o expansiune continuă a Revolut pe piața din România, o piață importantă în sud-estul Europei, iar implementarea unui IBAN local va contribui, fără îndoială, la consolidarea poziției companiei în fața concurenței de pe piața bancară românească.
Revolut își extinde serviciile în România
Revolut a lansat în România, la începutul anului 2024, conturile cu IBAN românesc, iar în decembrie 2024, compania a făcut pași importanți în direcția unei prezențe locale mai puternice. Noua sucursală din România, care face parte din Revolut Bank UAB, va oferi aceleași servicii bancare inovative care au consacrat Revolut pe piețele internaționale, inclusiv instrumente avansate de gestionare a finanțelor și o gamă largă de soluții pentru economii și investiții.
Citește și: O parte din BRD îşi încheie activitatea. Ce se întâmplă cu conturile clienţilor