La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi cadouri copiilor de Moș Nicolae. Cum să alegi jucării și dulciuri sigure pentru cei mici

Mai sunt doar câteva zile până la Moș Nicolae, iar părinții se află deja în căutarea cadourilor pe care le vor pune în ghetuțele celor mici. Paul Anghel, directorul ANPC, atrage atenția asupra aspectelor importante de care trebuie să ținem cont atunci când cumpărăm jucării și dulciuri.
Alina Costache
03 dec. 2024, 08:25
La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi cadouri copiilor de Moș Nicolae. Cum să alegi jucării și dulciuri sigure pentru cei mici

La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi cadouri copiilor de Moș Nicolae. Directorul ANPC a oferit câteva sfaturi importante părinților care se pregătesc să cumpere cadourile perfecte pentru cei mici, de Moș Nicolae.

La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi cadouri copiilor de Moș Nicolae. Avertismentul ANPC

Cu doar câteva zile înainte de Moș Nicolae, directorul ANPC atrage atenția asupra lucrurilor importante de care părinții trebuie să țină cont atunci când cumpără cadouri pentru copii.

Cum alegem jucăriile potrivite: 

– cumpăraţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vei avea nevoie, Moşule, pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doresti să reclami calitatea/siguranţa unui produs

– alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale Moşule.

– jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei

– jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească;

– verificaţi dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente:

– coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi)

– numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare)

– marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.

Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria.

– verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română şi trebuie respectate.

Citește și PROGNOZA METEO. Moş Nicolae aduce ninsori! Un nou ciclon loveşte România în weekend, se va depune strat nou de zăpadă la munte

„Te sfătuiesc, Moşule, să nu cumperi jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi se pot îneca cu părţile mici. De asemenea trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: . Fraza poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 şi 3 ani; fraza şi simbolul nu trebuie puse împreună, pe etichetă”, avertizează Paul Anghel, director ANPC, într-o postare pe Facebook. 

După ce au cumpărat jucăria, părinţii trebuie să urmeze cu atenţie instrucţiunile de folosire şi să îi informeze şi pe copii. Cei mici nu trebuie lăsați să se joace nesupravegheați. De asemenea, directorul ANPC recomandă să cumpărăm jucării potrivite vârstei copilului.

”Părinţii trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate. Întrucât jucăriile diferă atât din punctul de vedere al materialului din care sunt lucrate, cât şi din cel al folosirii lor, asiguraţi-vă că cerinţele de siguranţă pentru fiecare categorie în parte sunt respectate. Astfel, pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere. Totodată, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea.

Jucăriile funcţionale, adică cele care reproduc la scară redusă echipamente, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole”, mai transmite Paul Anghel.

De asemenea, părinţii trebuie să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.

Cum alegem dulciurile potrivite pentru copii de Moș Nicolae

Referitor la bomboanele şi ciocolata, produsele din ciocolată, produsele pe bază de cacao şi grăsimi vegetale (bomboane, tablete, figurine etc.), Moşul trebuie să țină cont de următoarele recomandări:

– cumpărarea acestor produse se va face numai din locuri autorizate. Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilitatii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător.

– etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului (ȋn cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România), data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.

– pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menţionat în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, astfel: “cacao…% minim”. În cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. Această excepţie nu se aplică produselor cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conţinând două sau mai multe astfel de produse, dacă conţinutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame. În cazul produselor din ciocolată turnate şi goale în interior, această indicaţie poate fi înlocuită cu conţinutul net minim. De asemenea, trebuie menţionat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depaşeşte 1% din masa produsului.

– ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă.

Citește și Apar la Lidl produsele pe care toți românii le-au așteptat cu sufletul la gură. Sunt cadoul perfect de Moș Nicolae

De asemenea, părinţii trebuie să fie foarte atenţi dacă pe eticheta produselor există informaţii cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenţionării „poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora” în cazul menţionării în lista ingredientelor a coloranţilor.

Nuieluşele trebuie să aibă informaţiile privind caracteristicile esenţiale ale lemnului, traduse în limba română, să aibă marcaje CE, să aibă preţul afişat şi să nu folosescă sintagme de genul GRATIS/CADOU sau derivate.

„Si, cel mai bine, să nu le mai cumperi, Moşule, şi să te limitezi la cadouri, că poate că, atunci când erai şi tu micuţ, ai mai făcut câte o trăznaie/boacănă şi nu ai fost pedepsit. Părinţii/bunicii tăi au dat, atunci, dovadă de toleranţă şi este momentul să faci şi tu acelaşi lucru”, conchide directorul ANPC.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Va ninge trei zile neîntrerupt în România. Meteorologii au dat ultimele detalii
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
Țările baltice se deconectează de la rețeaua electrică rusească
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE! RAPORT privind PREZIDENȚIALELE: MANIPULĂRI pe scară largă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol