Chiar dacă românii vor fi tentați să cumpere produse mai ieftine din cauza inflației, vicepreședintele ANSVSA îi sfătuiește pe aceștia să aibă grijă atunci când cumpără carne de miel sau ouă de Paște.
Acesta spune că în cazul produselor specifice sărbătorilor pascale „întotdeauna este bine să cumpere de pe lanțul scurt, dar numai de la producătorul care este înregistrat, autorizat și controlat sanitar-veterinar, pentru că știm foarte bine că există gospodari care respectă aceste reguli”.
Vicepreședintele ANSVSA a adăugat că achiziționarea acestor produse „de pe marginea șanțului” înseamnă un mare risc pentru sănătatea consumatorilor.
Citește și: Cât îi costă pe români masa de Paște. La ce preț a ajuns carnea de miel în acest an
„În primul rând, consumatorii sunt sfătuiți să cumpere din locuri autorizate și înregistrate sanitar-veterinar, să nu cumpere de pe marginea șanțului. În al doilea rând, carnea achiziționată trebuie să prezinte ștampile, cea ovală sau cea rotundă. În cazul ștampilei rotunde, noi am dat derogare pentru zonele unde se află fermieri si unde se amenajează puncte de sacrificare, iar primăriile pot verifica dacă acolo se respectă condițiile de sănătate, de igienă, dacă acea carne trece prin inspecție sanitar-veterinară, pentru a evita ca sănătatea consumatorilor să fie în pericol”, a declarat Dănuț Păle pentru retail.ro.
În cazul ouălor, Păle spune că acestea trebuie să aibă obligatoriu ștampila cu data la care acestea au fost trimise spre comercializare. Totodată, „coaja nu trebuie să fie lucioasă sau să prezinte anumite puncte negre”.
„Dacă există nesiguranță vizavi de prospețime, ouăle pot fi scufundate într-un vas cu apă. Dacă sunt proaspete, acestea rămân la fund, în cazul în care se ridică la suprafață, înseamnă ca sunt vechi, întrucât camera de aer se mărește atunci când se învechesc. Fiecare cetățean se expune unui risc dacă nu cumpără din locuri autorizate și înregistrate sanitar-veterinar”, mai spune Păle.
În această perioadă controalele s-au intensificat, iar cei care încalcă legea riscă amenzi de până la 40.000 de lei.