Conform celor mai recente date Eurostat, tinerii din România se mută de la părinți la vârsta de aproape 28 de ani, mai târziu decât o fac, în medie, cei din Uniunea Europeană, notează euronews.
Vârsta medie la care tinerii din România au părăsit casa părintească a fost, anul trecut, 27,7 ani, similară cu cea din 2022. La nivel european, vârsta medie a fost, tot anul trecut, 26,3 ani.
Tinerii din țări aflate în nordul continentului (Finlanda, Suedia, Danemarca și Estonia) se mută de la părinți cel mai devreme, mai precis înainte să împlinească 23 de ani.
La polul opus se află cei din Bulgaria și Italia, care pleacă din casa părintească, în medie, la vârsta de 30 de ani. Cea mai mare vârstă medie se înregistrează însă în Croația, Slovacia, Grecia și Spania, unde tinerii se mută de la părinți după vârsta de 30 de ani.
Pe de altă parte, anul trecut, 26 la sută dintre tinerii europeni cu vârste între 15 și 29 de ani locuiau în gospodării supraaglomerate, iar cele mai mari rate s-au înregistrat, din acest punct de vedere, în România, Bulgaria și Letonia, mai arată datele Eurostat.
Studiul Eurostat dat publicității în 2022 releva că tinerii români preferă să locuiască în casa părintească până împlinesc 30 de ani, în vreme ce tinerele se mută mai devreme, respectiv la vârsta de 25 de ani.