„Evaluările și analizele au avut în vedere comportamentul centralei în cazul apariției unor evenimente extreme care depășesc bazele de proiectare a centralei: seism, inundații, pierderea parțială și totală a sursei de răcire, pierderea totală a alimentării cu energie electrică, managementul accidentelor severe.
Rezultatele acestor teste de stres sunt disponibile în rapoartele publicate pe site-ul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), iar concluziile acestor evaluări au relevat fără dubiu că CNE Cernavodă deține o margine de securitate mai mult decât suficientă pentru a face față unor accidente sau evenimente în afara bazei inițiale de proiectare, experții internaționali apreciind atât nivelul de securitate nucleară a centralei, cât și seria de măsuri inițiate imediat după accidentul de la Fukushima”, precizează Nuclearelectrica.
Poziția companiei vine în urma unui material publicat pe 15 septembrie 2015 pe site-ul organizației ‘Terra Mileniul III’, care citează un studiu realizat de o un grup de ONG-uri cu privire la rezultatele testelor de stres efectuate de CNE Cernavodă și la măsurile de îmbunătățire rezultate în urma acestor analize.
Nuclearelectrica subliniază că raportul experților internaționali a relevat faptul că în cazul CNE Cernavodă nu este posibil un eveniment nuclear similar celui de la centrala nucleară de la Fukushima-Japonia.
”Cu un factor de capacitate de 91,4% de la punerea în funcțiune, România se situează în prezent pe primul loc în lume, dintr-un total de 392 de unități nucleare, aparținând 181 de centrale nucleare din 28 de state. Aceste performanțe au fost obținute în condițiile în care s-a menținut cel mai înalt nivel de securitate nucleară, așa cum rezultă din aprecierile misiunilor de evaluare internațională (AIEA, WANO) care s-au desfășurat în ultimii ani la Cernavodă”, subliniază compania.