Florin Cîţu crede că închiderea magazinelor la ora 18:00 a dus la scăderea ratei de pozitivare.
„Studiile specialiștilor ne spun că mobilitatea este factorul prin care se răspândește cel mai mult virusul, iar prima măsură luată de toate țările din Uniunea Europeană a fost aceea de a reduce mobilitatea. Vedem că după ce am luat această măsură avem un platou, chiar o scădere a ratei de pozitivare, asta înseamnă că ceva impact a existat”, a anunţat Florin Cîțu în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.
Cât despre cozile formate în magazine, premierul a explicat că a cerut o analiză pentru a vedea cât este cauza sărbătorilor și cât a măsurii de închidere la ora 18.00.
„Cerusem o analiză de la supermarketuri referitoare la ce se întâmplă cu traficul în timpul zilei, la fiecare oră și voiam o analiză care se ia în calcul și contextul. Analiza durează mai mult, dar vom avea și această analiză”, a mai afirmat Cîțu.
Restrângerea programului magazinelor până la ora 18 în multe localităţi în care incidenţa COVID-19 este de peste 7.5, dar şi în Bucureşti şi în alte oraşe cu incindeţa peste 4 cazuri la mia de locuitori la sfârşit de săptămână, a stârnit reacţii contradictorii, inclusiv în rândul coaliţiei aflate la guvernare. Primul care a atras asupra acestui fapt a fost Ştefan Voinea, consilier pe probleme de transparenţă şi integritate al ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Acum a venit rândul unui alt coleg de partid al ministrului Sănătăţii. USR-istul Tudor Benga spune că „tot bâlciul ăsta cu măsurile ultimelor zile, cu inchisul magazinelor la 18.00 și inchisu-n case la 20.00, cu sus carantina jos carantina, (…) pleacă de fapt de la un vot dat în Parlament în primăvara trecută”.
În schimb, consilierul lui Vlad Voiculescu îl contrazice pe Raed Arafat în privinţa reducerii programului de funcţionare a magazinelor. În urma unei analize, Ştefan Voinea spune că nu a găsit ceva care să indice faptul că această măsură ajută la combaterea pandemiei.
Consilierul ministrului Sănătăţii a făcut un review al studiilor privind intervențiile non-farmaceutice (NPIs) care funcționează în prevenirea răspândirii COVID-19. În urma acestei analize, Ştefan Voinea spune că nu a găsit ceva care să indice că reducerea programului de funcţionare a magazinelor ar fi o soluţie potrivită pentru combaterea pandemiei.
Noile restricţii ce prevăd închiderea magazinelor la ora 18 în zonele din ţară cu incidenţă ridicată au intrat în vigoare, începând din 28 martie.