Un fenomen meteorologic rar, cunoscut sub numele de La Niña, și-a făcut în cele din urmă apariția, deși cu o întârziere considerabilă față de prognozele inițiale. Potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din Statele Unite (NOAA), acest episod, care trebuia să debuteze în vara anului trecut, este mai slab și probabil mai scurt comparativ cu evenimentele anterioare.
Oficialii au anunțat că un model meteorologic „neobișnuit” La Niña (care trebuia să înceapă cel târziu vara trecută) este în sfârșit în curs de desfășurare. Cu toate acestea, se așteaptă să fie mai slabă și mai scurtă decât de obicei, potrivit Live Science.
La Niña este faza rece a unui model climatic natural numit ciclul El Niño Southern Oscillation (ENSO), care este un model de schimbări ale temperaturii atmosferice și marine în Oceanul Pacific tropical care afectează vremea și clima globală.
Potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), în timpul unui eveniment La Niña, nordul SUA și Canada se confruntă de obicei cu ierni mai reci și mai umede, în timp ce sudul SUA devine mai cald și mai uscat. La Niña tinde, de asemenea, să sporească activitatea uraganelor în Atlantic.
Cu toate acestea, actuala La Niña a sosit mai târziu decât era de așteptat și nu a avut timp să se consolideze înainte de începerea iernii. Condițiile pentru această La Niña „neobișnuită” au apărut în decembrie și este probabil să persiste până în aprilie, a declarat NOAA într-o declarație joi, 9 ianuarie.
„Ne așteptam ca La Niña să apară încă din primăvara anului trecut”, au scris reprezentanții NOAA. „În timp ce ea și-a târât călcâiele, toate piesele s-au adunat în ultima lună”.
ENSO este un ciclu multianual care declanșează un El Niño cald și apoi un La Niña rece la fiecare doi până la șapte ani. Aceste evenimente durează de obicei până la un an fiecare. Un El Niño a contribuit la temperaturi record în 2023 și 2024, astfel încât cercetătorii se așteptau ca La Niña să urmeze. Cercetătorii nu sunt siguri de ce această La Nińa s-a dezvoltat mai lent, dar temperaturile oceanice mai ridicate decât media în 2024 ar fi putut juca un rol, potrivit NOAA.
NOAA are o schemă pentru a determina când fenomenul este oficial în curs. În primul rând, temperaturile suprafeței mării din Pacificul tropical trebuie să scadă cu 0,9 grade Fahrenheit (0,5 grade Celsius) sub media pe termen lung.
Temperaturile de la suprafața mării s-au situat la mai puțin de 0,9 grade F față de medie începând cu luna aprilie, dar au coborât în cele din urmă sub pragul pentru La Niña în decembrie. Modelele computerizate NOAA prevăd că temperaturile vor rămâne sub prag până în primăvară.
„Există o șansă de 59% ca La Niña să persiste până în februarie-aprilie, urmată de o șansă de 60% de condiții neutre în martie-mai”, au scris reprezentanții NOAA.
Temperaturile trebuie să rămână sub prag timp de cinci sezoane consecutive – orice perioadă de trei luni – pentru ca această La Niña să intre în registrul istoric oficial al NOAA, ceea ce nu se va întâmpla dacă La Niña se stinge până în martie-mai. Cu toate acestea, evenimentele ENSO sunt în mod notoriu dificil de prevăzut.
Oamenii de știință vor continua să monitorizeze temperaturile suprafeței mării din Pacificul tropical pentru a vedea cât durează La Niña și pentru a investiga factorii care stau la baza acestui eveniment ENSO potențial mai scurt și mai slab.
„Există un motiv pentru care diagrama noastră de flux spune „următoarele câteva sezoane” în loc să ofere un număr specific: putem face predicții, dar este imposibil să știm dinainte exact cât timp vor dura condițiile La Niña”, au scris reprezentanții NOAA.
La Niña reprezintă faza rece a unui ciclu climatic natural denumit Oscilația El Niño-Sud (ENSO). Acest ciclu implică fluctuații ale temperaturii atmosferice și marine în Pacificul tropical, influențând semnificativ vremea la nivel global.
În timpul unui episod La Niña, nordul Statelor Unite și Canada se confruntă, de obicei, cu ierni mai reci și mai umede, în timp ce sudul Statelor Unite devine mai cald și mai uscat. De asemenea, acest fenomen poate intensifica activitatea uraganelor în Oceanul Atlantic.
Specialiștii NOAA se așteptau ca La Niña să se manifeste încă din primăvara anului 2024. Cu toate acestea, condițiile necesare pentru acest fenomen s-au format abia în decembrie, fapt care a redus impactul său asupra iernii. Oficialii au descris această evoluție drept „un caz neobișnuit”.
„Toate elementele necesare s-au aliniat îndoit abia luna trecută”, au precizat reprezentanții NOAA. În mod normal, ciclul ENSO alternează între o fază caldă (El Niño) și una rece (La Niña) la fiecare doi până la șapte ani, fiecare fază durând aproximativ un an. Un episod El Niño din 2023-2024 a contribuit la temperaturi record, iar cercetătorii anticipau o trecere rapidă la La Niña.
Temperaturile oceanice peste medie în 2024 ar putea explica întârzierea formării acestui episod, deși cauza exactă rămâne incertă.Conform NOAA, temperaturile suprafeței mării în Pacificul tropical trebuie să scadă cu cel puțin 0,5 grade Celsius sub media pe termen lung pentru ca să fie considerată activă. Deși temperaturile au atins acest prag încă din aprilie 2024, ele au scăzut consistent doar începând din decembrie.
Modelele computerizate prevăd că acest episod va dura până în primăvară. Probabilitatea ca să persiste până în perioada februarie-aprilie este estimată la 59%, urmată de o șansă de 60% ca ENSO să revină la condiții neutre în intervalul martie-mai.
Pentru ca acest episod să fie inclus în registrul oficial al NOAA, temperaturile trebuie să rămână sub prag timp de cel puțin cinci sezoane consecutive. Acest lucru pare puțin probabil dacă fenomenul se va estompa până în primăvară.
Oamenii de știință continuă să analizeze temperaturile din Pacificul tropical pentru a evalua durata și intensitatea acestui episod. De asemenea, cercetătorii investighează factorii care au contribuit la natura atipică a acestui fenomen ENSO.
„Nu putem prevedea cu exactitate durata La Niña, de aceea folosim termenul „următoarele câteva sezoane” în estimările noastre”, au concluzionat reprezentanții NOAA.