La Nina se formează în noiembrie. Ce iarnă aduce sora mai furioasă a lui El Nino, meteorologii sunt în alertă

La Nina îl detronează pe El Nino. Fenomenul va produce o răcire atmosferică, dar nu suficient de puternică încât să oprească încălzirea globală.
Filip Stan
15 oct. 2024, 17:47
La Nina se formează în noiembrie. Ce iarnă aduce sora mai furioasă a lui El Nino, meteorologii sunt în alertă
Vortexul polar ajunge în România

Fenomenul La Nina are șanse mari să se dezvolte în următoarele luni. Există o probabilitate de 71% ca condițiile meteorologice La Nina să se dezvolte în perioada septembrie-noiembrie, a declarat joi un meteorolog guvernamental american, transmite Reuters.

Este de așteptat ca aceste condiții meteorologice să persiste până în perioada ianuarie-martie a anului viitor, a precizat Centrul de predicție climatică (CPC) al Serviciului meteorologic național în prognoza sa lunară.

În fiecare an, pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, regiunile polare încep să se răcească. Acest lucru se datorează faptului că Soarele coboară și mai puțină energie ajunge la Polul Nord. Dar pe măsură ce temperaturile polare scad, atmosfera mai la sud este încă relativ caldă.Acest lucru determină o diferență puternică de temperatură între regiunile polare și subtropicale, care începe să creeze o circulație mare de joasă presiune (ciclonică) în emisfera nordică. Se extinde de la straturile de suprafață sus în atmosferă. Acesta este cunoscut sub numele de Vortex Polar.
La Nina, un fenomen climatic care începe cu temperaturi oceanice mai scăzute decât cele normale în centrul și estul Pacificului ecuatorial, este legat atât de inundații și secetă, cât și de o creștere a frecvenței uraganelor în Caraibe.

Răcire severă a vremii. ANM anunță lapoviță și ninsoare la munte și ploi în jumătate de țară. Prognoza meteo actualizată pentru 15 octombrie – 11 noiembrie
Se așteaptă ca La Nina să aducă mai puține ploi, înrăutățind condițiile de secetă care ar putea afecta agricultura la nivel global.

Iarna 2024 – 2025 ar putea fi una radical diferită de cea anterioară, iar meteorologii sunt în alertă. În timp ce anul trecut fenomenul El Nino și-a pus o amprentă puternică pe sezonul rece, anul acesta va fi „iarna La Nina”, relatează şi CNN.

La Nina este un mecanism climatic care influențează vremea la nivel global, fiind caracterizat prin temperaturi oceanice mai scăzute decât media în Pacificul ecuatorial.

Efectele asupra vremii sunt mai pronunțate în timpul lunilor de iarnă din emisfera nordică și sunt resimțite mai slab în timpul verii.

Iarna trecută a fost cea mai caldă înregistrată vreodată pentru „Lower 48″, expresie care desemnează cele 48 de state continentale ale SUA.

Explicația pentru acest lucru ține de faptul că sezonul rece a fost dominat de El Nino, în timp ce lumea a continuat să se încălzească din cauza poluării cu combustibili fosili, notează sursa citată.

La Nina îl detronează pe El Nino. Fenomenul va produce o răcire atmosferică, dar nu suficient de puternică încât să oprească încălzirea globală

Căldura prelungită a șters de pe hărți ninsorile abundente în nord-estul și vestul mijlociu al Statelor Unite, determinând o „penurie de zăpadă”, potrivit CNN.

La Nina, contrapartida lui El Nino, nu a sosit încă, dar sunt 60% șanse să apară până în noiembrie, potrivit Centrului american pentru predicție climatică.

Odată instalată, La Nina va rămâne aici toată iarna și, probabil, va persista cel puțin până la începutul primăverii 2025. La Nina și El Nino nu sunt singurii factori care influențează vremea într-un anumit anotimp sau într-o anumită arie geografică.

Se vorbește însă mult despre aceste fenomene pentru că ele au, de regulă, au un efect disproporționat de mare asupra iernilor din SUA, mai ales atunci când sunt puternice.

Nu este clar, momentan, cât de puternică va deveni La Nina anul acesta, dar previziunile actuale înclină în favoarea unui fenomen mai slab.

Centrului american pentru predicție climatică este așteptat să publice, joi, ultimele sale previziuni bazate pe tendințele către o La Nina mai slabă.

Vortex polar

Cum ar putea arăta iarna 2024 – 2025 sub efectele La Nina

Nu există două ierni La Nina care să fie la fel, remarcă CNN. De obicei, vremea furtunoasă se deplasează dinspre sudul Statelor Unite către părți din nordul țării.

Se preconizează că întreaga zonă nordică a SUA va fi mai umedă decât în mod normal în această iarnă, în special pe coasta pacifică din nord-vest, în vestul mijlociu și, parțial, în nord-est.

Vremea umedă este crucială pentru combaterea secetei și uscăciunii persistente din vestul mijlociu al SUA. O astfel de vreme ar însemna o schimbare completă față de modelul iernii trecute, care a favorizat un sud mai umed și un nord mai uscat.

Precipitațiile mai abundente decât în mod normal nu garantează că vor fi mai multe ninsori. Temperaturile trebuie să fie suficient de scăzute atât în aer, cât și la suprafață, pentru ca zăpada să cadă și să se așeze pe sol.

Evenimentele La Nina mai slabe tind să favorizeze mai multă zăpadă în nord-est. Dimpotrivă, aici zăpada este mai puțină în timpul evenimentelor La Nina mai puternice, deoarece temperaturile mai calde ajung, adesea, mai departe pe coasta de est.

Cele mai recente previziuni privind temperaturile de iarnă în SUA nu sunt ideale pentru iubitorii de zăpadă din nord-estul teritoriului american.

Cu actualele date, se preconizează că sezonul hibernal va fi mai cald decât în mod normal în aproape toată jumătatea sudică a SUA și în mare parte din estul țării. Astfel, anumite furtuni de iarnă din unele părți estice vor fi mai umede, în loc să aducă ninsori abundente.

În sud, condițiile de secetă s-ar putea accentua pe tot parcursul sezonului.

Unele părți din vestul mijlociu, din Marile Câmpii și din Munții Stâncoși ar putea avea temperaturi mai apropiate de normal în această iarnă, în timp ce se așteaptă condiții mai reci decât normalul în regiunile din nord-vestul Pacificului până către unele zone din Dakota.

Nordul Californiei este, de regulă, mai umed în timpul unei ierni La Nina, însă prognozele atribuie în această iarnă regiunii menționate un climat apropiat de normal.

România va avea o iarnă ca-n poveşti, vortex polar peste toată Europa. Meteorologii anunţă prognoza de Sărbători. Când cad primii fulgi în Bucureşti

La Nina a contribuit la iarna extrem de ploioasă care a afectat o mare parte din acest stat american între decembrie 2022 și februarie 2023 și în timpul sezonului rece anterior.

În același timp, se așteaptă ca sudul Californiei să fie mai uscat și mai cald decât media pe parcursul iernii 2024 – 2025.

Aceste vești nu sunt tocmai bune, deoarece este esențial ca regiunea să beneficieze de o perioadă de ploi abundente în următoarele câteva luni, pentru a „contracara” sezonul incendiilor, remarcă CNN.

Avertismentul OMM

Fenomenul La Nina se va produce cu o probabilitate de 60% până la sfârşitul acestui an, însă efectul său temporar de răcire a atmosferei nu va împiedica o continuare a încălzirii globale, a declarat miercuri Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), citată de agenţia EFE, preluată de Agerpres.

La Nina se produce ca urmare a reducerii temperaturilor de la suprafaţă în anumite zone ale Oceanului Pacific, însoţită adesea de modificări ale tiparelor de vânt, presiune atmosferică şi precipitaţii.

Durata acestui nou episod nu poate fi estimată deocamdată, ciclurile sale variind de obicei în funcţie de perioada din an în care se dezvoltă şi de interacţiunea cu alte condiţii climatice. Specialiştii prognozează, însă, că va avea o intensitate „slabă”.

Ultimul episod La Nina a fost deosebit de lung, cu o durată de trei ani (2020-2023), însă nu a contracarat tendinţa generală de creştere a temperaturilor globale, după cum demonstrează faptul că ultimii nouă ani au fost cei mai calzi de la începutul înregistrărilor meteorologice.

Şefa OMM, Celeste Saulo, a reamintit că, începând din iunie 2023, a fost înregistrată o serie prelungită de temperaturi excepţionale la suprafaţa uscatului şi a mării.

Potrivit OMM, fenomenul La Nina ar putea fi însoţit de cantităţi de precipitaţii peste valorile medii în nordul Americii de Sud şi, de asemenea, în America Centrală, Caraibe, nordul Cornului Africii şi regiunea Sahel, precum şi în regiuni din Asia de Sud-Vest şi din Asia de Sud-Est (Indonezia, Malaezia, Filipine).

Specialiştii au exclus riscul apariţiei unui nou El Nino, care s-a manifestat intens de la începutul lui 2023 până la jumătatea acestui an, devenind unul dintre cele mai puternice cinci fenomene de acest tip înregistrate vreodată.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Faza cea mai tare a începutului de 2025: Gigi Becali a cumpărat în direct bilete la FCSB – Manchester United de la Horia Ivanovici!
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat. Dezvăluirea pune capăt candidaturii: 100%, a lucrat pentru ei
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Zodii care atrag banii din toate direcțiile. Vin zile prospere
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când trecem la ora de vară, de fapt, în 2025. În ce noapte vom dormi cu o oră mai puțin
Cancan.ro
Marian, un tânăr de 20 de ani din Năvodari, a fost dat dispărut pe 17 ianuarie 2025. Ireal unde a fost găsit acum
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a fost dat de gol. NU se mai poate ascunde: Nimeni nu se aștepta...
StirileBZI
S-au dat sute de lei pentru români! Banii au intrat direct pe card luni 20 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Creștere semnificativă a turismului în Bihor după integrarea totală a României în Schengen
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE. Ce procent are CĂLIN GEORGESCU în cel mai recent sondaj. E ȘOC!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce ascunde pălăria Melaniei? Vânătăile?