Aproximativ un an s-a scurs de la cutremurul de 5,7 grade care a zdruncinat Oltenia și a pus în pericol sute de vieți. La momentul respectiv, 11 blocuri vechi din Valea Jiului au fost șubrezite, iar mulți oameni au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Cu toate că timpul s-a scurs, oamenii încă trăiesc în containere, în timp ce alții s-au întors la casele lor, deși se pot dărâmă în orice clipă.
Din păcate, clădirile au fost construite cu un secol în urmă, iar modernizarea lor nu poate fi realizată. Autoritățile susțin că vor construi unele noi, însă primele ar putea fi gata abia de Crăciun. Zeci de oameni locuiesc de un an în containere pe un teren de fotbal. Maria are 70 de ani si speră că într-o zi se va întoarce acasă.
„Tot aici, în continuare. Am plâns şi aseară, am plâns. Mă credeţi? Nu mai pot, nu mai pot să mai stau aşa. Când m-a luat din casă, m-a luat din pat şi am spus că nu mă duc de aici, că e casa mea, proprietate. Nu mă duc”, a spus Maria, o femeie care a rămas fără casă în urma cutremurelor din Oltenia.
Din păcate, acasă la Maria totul este aproapee distrus. Femeia de 70 de ani s-ar întoarce în casa ei fără să stea vreo clipă pe gânduri, doar că acoperișul casei ei aproape că nu mai există, iar în casă, peste agooniseala de o viață a femeii, plouă și bate vântul. Până atunci, mica încăpere metalică de 12 metri pătraţi este tot ce are.
Cosmin a stat cu familia în container până la sfârşitul anului trecut. S-a mutat înapoi în blocul ruină. Cu toate riscurile.
„Momentan stăm aici. Avem copil nou-născut. Am avut ceva probleme de sănătate cu el şi a trebuit să ne mutăm înapoi acasă pentru că nu sunt condiţii necesare pentru un nou-născut să stăm în containere. Plus de-asta, în containere plouă”, povestit Cosmin, pentru Observator.
Expertizele au concluzionat că blocurile vechi nu vor beneficia de modernizare din cauza problemelor legate de siguranță. Acestea, construite acum 130 de ani, nu au fost supuse reabilitării până în prezent și au fost afectate și mai mult de cutremurul din anul trecut.
Autoritățile au anunțat că intenționează să construiască cinci blocuri noi, care vor avea 100 de apartamente, înlocuindu-le astfel pe cele vechi. Această inițiativă implică o investiție semnificativă de peste 30 de milioane de lei, iar contractul pentru primele patru blocuri a fost deja semnat.
„Sperăm că, până în decembrie, anul ăsta, să terminăm primul lot. am scos patru la licitaţie”, a declarat Nicolae Dunca, primar Aninoasa.
Aninoasa e oraş, dar s-a tot golit odată cu închiderea minelor de cărbune şi acum are locuitori cât o comună: în jur de trei mii.