Într-un singur an numărul tinerilor care suferă de anorexie a crescut simţitor până la 12 ori. Anorexia nu e un moft, ci o afecţiune psihică care poate ucide dacă nu e tratată la timp. Mii de adolescenţi din întreaga lume au ajuns să se înfometeze în numele sutelor de site-uri care vând pilula siluetei perfecte într-un timp absolut.
Anorexia se instalează hoţeşte în mintea şi sufletul omului având cauze diverse, drame, depresii, nevoi, dorinţe neîmplinite. Refuzul de a mânca pentru a dobândi măcar o formă a perfecţiunii, cea fizică, îi transformă pe tinerii care se luptă cu această boală din oameni în schelete cu inima înceată.
„Eram pur şi simplu ca într-o închisoare. Nu ştiam, nu ştiam ce să fac. Pur şi simplu mă învârteam ca într-un labirint şi nu găseam o ieşire, ca într-un cerc care nu se tăia în niciun loc„, a povestit Flavia Apostol.
În urmă cu ceva vreme, Flavia ajunsese la un pas de moarte. Mâncare îi devenise otrava, iar oglinda, cel mai mare duşman. Cântărea, pe atunci, 38 de kilograme, însă tot i se părea că e grasă.
„Eram într-o închisoare, numai că spre deosebire de orice alt deţinut, eu nu ştiam când mi se va sfârşi penitenţa şi cât mai am de ispăşit. Mă străduiam să găsesc o soluţie. Brusc s-au pierdut în jur de 10 kilograme, pe nesimţite. Mă aşezam la masă şi stăteam o oră şi jumătate pentru că mă străduiam să mănânc. Era un chin. Nu puteam să mănânc, mă îngrozeam. Dacă îmi era poftă de ceva mă asezam la masă, spuneam că o să mănânc ca un om normal şi brusc mă săturam. Era ceva care mă oprea„, a precizat Flavia.
Şi, cu adevărat, Flavia avea o ambiţie ieşită din comun. Ca mai toate pacientele diagnosticate cu această cruntă boală a secolului 21, ambiţia este cea care nu le lipseşte niciodată. Perseverenţa de care dau dovadă pentru a ajunge la forma distorisionată din creier îi uimeşte până şi pe medici. Şi totuşi, în România, astfel de pacienţi sunt cel mai adesea ironizaţi pentru felul în care arată, iar vindecarea ţine, în esenţă, de o luptă pe care o dau nu numai cu ei înşişi, dar şi cu societatea.
„Sunt peroane care nu înţeleg. Nu este un moft, este o afecţiune. Norocul meu a fost că am avut alături de mine persoane care m-au susţinut, care m-au ajutat, care au avut răbdare şi au ştiut cum să se poarte cu mine„, a spus tânăra.
După moartea mamei sale, Flaviei i-a fost greu să se adune. Fără să-şi dea seama, ajunsese atât de aproape de ea în încercarea de a-şi găsi un refugiu. Mama a fost cea care, cumva, i-a trimis un înger salvator pe marginea prăpastiei.
În România, anorexia nu este o afecţiune uşor de abordat medical. Motivul ar fi faptul că nu există un tratament stabilit şi, cel mai adesea, vindecarea depinde foarte mult de şedinţele de terapie, de suport.
Într-o lume în care adolescenţii îşi iau etalonul frumuseţii dintr-o imagine lucrată în Photoshop, tendinţa înspre perfecţiunea fizică este în creştere. Modele de talie internaţională au murit de pe urma înformetării şi mii de cazuri de tinere şi-au pierdut viaţa în contul curelor de slăbit aberante cu pastile miraculoase şi otrăvitoare. Anorexia schilodeşte sufletul şi trupul pe furiş şi, cel mai adesea, nu realizăm când cei de lângă noi dispar la propriu.
Citeşte şi Are 15 ani, dar cântăreşte doar 37 de kilograme. Motivul pentru care o adolescentă refuză să mănânce