Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, împreună cu ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ecaterina Andronescu, şi directorul Eco-Rom Ambalaje, Sorin Cristian Popescu, au participat joi, 4 octombrie 2012, la evenimentul de lansare a Programului educațional ”Laboratorul Verde al Reciclării”.
Programul se va desfășura în anul școlar 2012–2013 și urmărește familiarizarea copiilor de clasa a III-a, a părinților și cadrelor didactice, cu beneficiile reciclării, prezentate într-o manieră simplă şi interactivă.
”În România trebuie să învăţăm să trăim ecologic, să învățăm că protejarea naturii nu este doar o opțiune, ci un principiu de viață. Acest proiect susține o investiție durabilă, pentru că eco-educaţia este o investiţie durabilă în sănătatea și viitorul nostru și al copiilor noștri, iar proiectele privind colectarea selectivă a deşeurilor reprezintă o prioritate naţională”, a declarat Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Pădurilor.
Laboratorul Verde al Reciclării este un autocar modificat și adaptat pentru curiozitatea și inventivitatea copiilor, venind în întâmpinarea lor într-o formulă dinamică și interactivă.
Una dintre principalele componente ale acestui proiect este implicarea cadrelor didactice și a părinților, aceștia având un rol deosebit de important în educarea și responsabilizarea celor mici. Astfel, Eco-Rom Ambalaje încurajează mentorii copiilor să exerseze colectarea selectivă atât la școală, cât și acasă, ca un prim pas pentru protejarea mediului.
Pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice, Eco-Rom Ambalaje a realizat și un auxiliar curricular, numit „Învățăm să reciclăm ambalajele”, pe care învățătorii claselor a III-a și a IV-a îl pot solicita online pe website-ul www.colecteazaselectiv.ro , în perioada 24 septembrie-19 octombrie. De altfel, Eco-Rom Ambalaje este prezent în județele în care va ajunge Laboratorul Verde al Reciclării punând la dispoziție mijloacele necesare colectării selective sub forma unor pubele colorate dedicate deșeurilor de ambalaje din plastic, hârtie, sticlă și metal.
În primul semestru al anului școlar 2012 – 2013, ”Laboratorul” va vizita 25 de orașe din țară: București, Pitești, Târgoviște, Ploiești, Slobozia, Constanța, Tulcea, Focșani, Iași, Roman, Bacău, Sfântu Gheorghe, Brașov, Târgu Mureș, Mediaș, Sibiu, Cluj Napoca, Zalău, Baia Mare, Satu Mare, Arad, Deva, Târgu Jiu, Craiova, Alexandria, implicând peste 5000 de elevi din 52 de școli primare.
„Ne bucurăm că există inițiative de educare a copiilor venite din partea unor organizaţii precum Eco-Rom Ambalaje. Susținem aceste gen de programe, pentru că in paralel cu implicarea mult mai puternică la nivel de autorităţi, dorim o implicare mai activă a cetățenilor în protejarea mediului și, în special, a celor mici, pe care îi considerăm apărători ai naturii prin această colectare selectivă”, a mai spus Rovana Plumb.
La rândul său, Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului a afirmat: ”Fără școală nu existăm! De aceea consider că școala poate să își îndeplinească misiunea dacă trăim într-un mediu sănătos, iar astfel de proiecte ne învață să protejăm natura de la cele mai mici vârste. Programul pe care îl lansăm astăzi pune în practică ceea ce copiii învață în teorie, le arată celor mici lucruri care confirmă ceea ce află din cărți”.