Clienții lacomi ai unor restaurante de tip ”all you can eat” trebuie, la plecare, să bage mâna mai adânc în buzunar dacă nu mănâncă tot ce și-au pus în farfurie! Vorbim despre o măsură antirisipă care este deja extrem de populară în Europa, notează click.
Concret, multe localuri aplică deja taxarea suplimentară a celor care nu consumă toată mâncare pe care și-au luat-o de la bufet. Taxele nu sunt mari și au un scop mai mult educativ: descurajarea risipei de alimente.
La un local din Marea Britanie, de pildă, lăcomia costă 2,4 lire, adică aproximativ trei euro. Proprietarul pub-ului The Star Inn Vogue, Mark Graham, a introdus această taxă simbolică pentru clienții care nu termină tot ce și-au pus în farfurie, indiferent că este vorba despre carne de vită, cartofi prăjiți ori desert. Graham a observat că mari cantități de mâncare ajung la gunoi și și-a propus să îndrepte acest lucru. ”Orice bucătar din lume ar fi deranjat sau s-ar simți chiar jignit de toată această risipă. Iar asta se întâmplă doar în cazul buffetului cu carne, pentru celelalte feluri a la carte, dacă un client nu poate termina ce are în farfurie, există clasica doggy bag. În cazul buffetului, un client alege cantitatea de mâncare pe care o dorește, motiv pentru care trebuie să se comporte cu respect, cum ar face acasă la bunica lui, unde nici nu i-ar trece prin cap să lase ceva în farfurie”, a declarat el, pentru un cotidian britanic.
În Germania, un restaurant chinezesc îi taxează cu 2 euro pentru clienții care lasă în farfurie mai mult de 100 de grame de mâncare. Alte localuri din această țară au adoptat măsuri similare care, deși inițial au fost puse sub semnul întrebării, au fost agreate în cel din urmă de autorități.
Chinezii, la inițiativa președintelui Xi Jinping, sunt protagoniștii campaniei denumite sugestiv ”Farfuria curată”. Campania a fost lansată ca o necesitate politică, în contextul resurselor limitate pentru o populație ce depășește 1,4 miliarde.
Independent de cuantumul sancțiunilor date clienților lacomi, măsurile de acest fel arată preocuparea tot mai răspândită pentru un consum responsabil.