Lactatele, între mit şi realitate

Nutriționistul Lygia Alexandrescu explică efectele consumului de lapte pentru organismul uman și de ce consumul de lactate este unul dintre subiectele cele mai disputate în domeniul nutriției din ultimii ani.
Alina Costache
07 apr. 2016, 18:31
Lactatele, între mit şi realitate

Deși de-a lungul evoluției sale omul a consumat laptele altor mamifere — vaci, capre, bivolițe, oi și, pe alte meleaguri, laptele dat de cămile, iepe sau cămile—, noile teorii susțin că este nefiresc și lipsit de beneficii pentru sănătate consumul laptelui altor mamifere, singurul lapte util dezvoltării organismului uman fiind laptele matern, precizează nutriționistul pentru Agerpres.

Cu siguranță laptele matern este alimentul perfect creat de natură pentru nou-născut, pentru a se dezvolta armonios. Alăptarea la sân până la 12 luni asigură o creștere de 300% a copilului„, explică Lygia Alexandrescu.

Creșterea ponderală se datorează prezenței lactozei, a zahărului din lapte. Lactoza din laptele de vacă are o concentrație semnificativă, 47 g/L, și este greu de digerat de sistemul digestiv al adultului.

În acest sens, există voci care se opun consumului de lapte proaspăt la vârste mai mai de 9-10 ani. În cadrul acestui curent de combatere a consumului de produse lactate, s-au indus o serie de idei cum ar fi apariția mucusului în organism după ingerarea de lactate. Există chiar o serie de studii clinice efectuate în ultimele două decenii, care stabilesc o legătură între consumul de lactate și creșterea incidenței anumitor tipuri de cancere. Alte studii confirmă tendința mai scăzută de a dezvolta neoplazii mamare sau genitale la populațiile asiatice, cunoscute pentru aportul redus de lactate„, arată nutriționistul.

Alexandrescu a spus că produsele lactate fermentate conțin mari cantități de proteine cu valoare biologică superioară, sunt bogate în aminoacizi esențiali, complex de vitamine B, vitamina D și sunt cea mai bună sursă de calciu.

Citeşte şi Motive esenţiale să mănânci mai multe lactate fermentate

Iaurtul, kefirul, laptele bătut, iaurtul de băut și sana sunt o sursă ușor biodisponibilă de calciu pentru organismul de toate vârstele. Când vine vorba de unt și smântână, apare și teamă de aport prea mare de grăsimi săturate. Sigur, aceste produse cu un conținut crescut de lipide pot fi consumate, însă ocazional și în cantități mici (ex. 10 g de unt sau o lingură de smântână, 15%)„, susține nutriționistul.

Un alt element nutritiv semnificativ care pledează pentru consumul de lactate fermentate, adaugă Lygia Alexandrescu, sunt probioticele.

Acestea sunt culturi vii de bacterii care trăiesc în tractul nostru digestiv în deplină armonie cu restul organismului. În ultimii 10 ani, aceste bacterii, care nu produc nicio boală, au fost studiate cu mare atenție pentru a li se pune în evidență rolul pe care-l joacă în reglarea imunitară (stimulează producerea de imunoglobuline), absorbția nutrienților sau tratamentul diareei la copii și adulți. Din păcate, echilibrul acestor culturi bacteriene este sensibil și poate fi ușor perturbat de factori cum ar fi stresul, antibioticele sau anticoncepționalele„, a explicat Alexandrescu.

Majoritatea probioticelor sunt produse în urma proceselor de fermentație lactică, iar cele mai cunoscute microorganisme folosite la producerea probioticelor sunt Lactobacillus și Bifidobacterium.

Conceptul probiotic constă în aceea că, dacă bacteriile benefic sunt introduse în tractul digestiv la momentul la care organismul este expus la boli sau după un tratament puternic cu antibiotice (care distrug și flora probiotică), dezechilibrul sistemului digestiv poate fi minim. Spre exemplu, flora intestinală are nevoie de 6 luni să se regenereze după un tratament de 7 zile cu antibiotice. În schimb, probioticele se comportă ca niște antibiotice naturale, care favorizează funcționarea normală a tractului digestiv, însă pot inactiva agenți patogeni periculoși, cum ar fi Salmonela, E-coli, stafilococi etc„, declară nutriționistul.

În opinia sa, o problemă o prezintă intoleranțele la diverse componente din lactate.

Există persoane care, deși manifestă o intoleranță la lactoză, pot consuma kefir deoarece lactoza (sau zahărul din lapte) fermentează și este transformată în acid lactic, chiar sub acțiunea probioticelor. În schimb, persoanele intolerante la proteinele din lapte nu pot consuma nici kefir și atunci suplimentarea cu probiotice este soluția cea mai simplă. Există și situații în care copilul sau adultul nu agreează lactatele. Nevoia de calciu a organismului rămâne o realitate și ea va fi acoperită de alte alimente, cum sunt legumele cu frunze verzi, anumite specii de pește (sardine, somon), smochine, fasolea uscată, migdale, ouă, boabe de soia sau citricele„, mai arată nutriționistul.

Citeşte şi Obişnuieşti să mănânci parmezan? Nu ţi-a spus nimeni asta până acum

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Peisajul surprinzător al râului Qiantang: cum natura creează opere de artă
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni