Lacul Amara din Buzău, rezervație naturală care se întindea pe 800 de hectare, a secat complet. Cândva era un paradis al păsărilor salbatice, cu o vegetație asemănătoare celei din Delta Dunării.
Acum toată vegetaţia a dispărut şi s-a transformat într-un deşert. Şi păsările sălbatice care populau zona au plecat.
Macovei Ureche, profesor de geografie, pune secarea Lacului Amara pe seama încălzirii globale, dar spune că există și alte cauze specifice. Una ar fi mutarea cu câțiva kilometri a cursului râului Buzău.
„Râul Buzău curgea aici, lângă lac, la 500 m. Erau în strânsă legătură printr-un canal și un stăvilar și fluctuațiile de nivel ale lacului erau mai mici. (…) S-a canalizat principalul afluent în partea de vest a lacului, viroaga, afluentul Buzoel care aducea apa din ploi și topirea zăpezilor de pe luncă și câmpurile din jur, pe o suprafata de zeci de kilometri pătrați”, a mai spus Macovei Ureche, la Digi 24.
Pe lângă Lacul Amara şi alte lacuri riscă să dispară. Delta Moldovei de la Movileni, judeţul Iași, un loc care acum doi ani era casă pentru peste 20.000 de specii de păsări și pești este și ea amenințată să dispară.
„Apa este scăzută, se vede în acest heleșteu cât de tare a scăzut, trebuia să fie până la partea de jos a digului, bărcile ar fi trebuit să fie în apă, pontonul trebuia să fie la 10 cm de nivelul apei.”, a explicat Norica Ciurea, la Stirile Pro TV.
Europa se va confrunta cu recordurile de căldură anul acesta, iar România nu va face excepţie. Meteorologii anunţă că vor urma zile cu temperaturi de peste 40 de grade. Disconfortul termic va fi unul deosebit de accentuat. Izolat, vor mai fi posibile precipitații slabe în prima parte a săptămânii, în special în zona de munte și local în partea de sud și sud-est a țării.