Lacul de acumulare Siriu şi Barajul Siriu se află la puţin peste 100 de kilometri de Bucureşti şi reprezintă o alternativă la Valea Doftanei sau Barajul Vidraru, mult mai aglomerat în această perioadă, mai ales după deschiderea Transfăgărăşanului.
Aflat la zece kilometri de oraşul Nehoiu, la graniţa judeţelor Buzău şi Covasna, pe raza satului Gura Siriului, Lacul Siriu este foarte animat în această perioadă. Barajul Siriu este al doilea cel mai mare din ţară după Vidraru. Are 122 de metri inaltime si o lungime de 570 de metri. Este, de asemenea, unul dintre cele mai frumoase baraje din România.
Citeşte şi: Staţiunea din România preferată de turişti. Este mai scumpă decât Mamaia
Lacul Siriu s-a format in urma constructiei barajului şi se intinde pe o suprafata de 420 de hectare, are 11,5 kilometri lungime si adancimea maxima de 120 de metri.
Din Bucureşti până la Barajul Siriu, drumul durează circa două ore și jumătate. Aici vin turiștii în căutarea unui loc răcoros, departe de haosul din orașe. Cei dornici de aventură ori pasionaţi de sporturi nautice pot încerca Stand Up Paddle, un sport relativ nou, dar care devine din ce în ce mai popular şi în România.
„Nu este dificil deloc și se adresează tuturor oamenilor și copiilor peste șapte ani, famililor, în special, tinerilor care vor să practice un sport nou, relaxant. Nu este de aventură, este un sport de relaxare”, spune Auraș Mihaiu, organizator.
La jumătatea traseului, organizatorii le oferă turiștilor o pauză în care aceștia primesc o gustare menită să le crească tonusul.
Tura de Paddle X pe lacul Siriu durează trei ore și costă 220 de lei de persoană, cu gustarea și apa incluse. Cei care vor să aibă parte de o asemenea experiență trebuie să se programeze cel puțin cu o zi înainte.
In preajma Lacului Siriu se gasesc însa şi alte atracţii turistice. Una dintre ele este Muzeul Chihlimbarului, din comuna Colţi, judeţul Buzău, ori Trovanţii de pe Dealul Cămăruței.