Ministrul Rovana Plumb a anunţat intenţiile Ministerului Mediului în timpul vizitării zonei Lacului Văcăreşti, despre care se spune că ar fi Delta Capitalei, unde a venit însoţită de ambasadorul Argentinei în România, Claudio Perez Paladino şi de reprezentanţi ai ONG-urilor de protecţie a mediului.
Rovana Plumb a spus că vor fi respectate drepturile de proprietate ale celor care deţin acte pentru părţi din terenul din această zonă, scrie Mediafax.
Totodată, ministrul a precizat că vor fi respectaţi toţi paşii legali de la finalizarea studiului ştiinţific până la supunerea spre aprobare în Consiliul Local al Sectorului 4, continuând cu propunerea de Hotărâre de Guvern, care va fi supusă dezbaterii şi aprobării.
Ambasadorul Argentinei în România, Claudio Perez Paladino, a prezenta cu această ocazie proiectul unei zone similare din Buenios Aires.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în 18 mai, că intenţiona să amenajeze un lac în zona despre care se spune că ar fi Delta Capitalei, însă terenul aparţine Ministerului Mediului, iar în privinţa ecosistemului de acolo nu se pot pronunţa decât specialiştii.
Zona despre care se spune că ar fi Delta Capitalei, cunoscută ca Lacul Văcăreşti, ocupă aproximativ 180 de hectare în sectorul 4.
În zonă au fost observate aproximativ 90 de specii de păsări, multe dintre ele protejate în Europa.
Întreaga zonă este în litigiu între Ministerul Mediului şi o firmă privată care, în ianuarie 2003, a primit în concesiune terenul pentru 49 de ani, ca să ridice o bază sportivă. Câteva asociaţii militează ca acest loc să devină rezervaţie naturală.
Conform legii, propunerile pentru instituirea regimului de arie naturală protejată pot fi făcute de orice persoană fizică sau juridică.
Fostul comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, declara, în mai 2011, că Lacul Văcăreşti nu va putea fi folosit pentru dezvoltări imobiliare, iar lucrările de amenajare a acestuia ar trebui să fie finalizate, întrucât lacul poate avea efecte benefice majore pentru mediu.
„Lacul nu mai poate fi folosit pentru construcţii. Fundul lacului este o mlaştină”, a afirmat şeful de atunci al Gărzii Naţionale de Mediu.
Săli de sport moderne, un lac pentru competiţii nautice, terenuri de tenis, un stadion de fotbal. Asta visa Ceauşescu să facă în anii ’80 în Bucureşti când a dispus ştergerea de faţa pământului a cartierului Văcăreşti.
„Nu se întindea Bucureştiul mai mult de linia care este la Lacul Văcăreşti. Porţiunea asta, care mergea spre Obor, era câmp agricol. Acolo sunt moşteniri de terenuri care erau în proprietatea oamenilor. Erau şi foarte multe gospodării, îndeosebi bulgari care produceau zarzavaturi”, a povestit arhitectul Camil Roguski, pentru ziarulring.ro.