„Ce are România? Aveţi talent uman, surse de energie, finanţare disponibilă care trebuie fructificată şi adminsitraţie care poate fi eficientizată. Aveţi toate ingredientele (…) Aţi progresat mult şi dacă mai uit la parteneriatul dintre FMI şi România văd lucruri bune. Performanţă mai ales în domeniul fiscal, al sănătăţii, în sectoarele de energie”, a spus Lagarde la conferinţa organizată la Banca Naţională a României.
Directorul general al FMI a arătat că în privinţa companiilor de stat sunt necesare mai multe reforme pentru a se ajunge la productivitatea maximă, pentru a beneficia de întreg potenţialul uman şi tehnic din aceste societăţi.
„Acest set de reforme va face parte din noul program”, a spus Lagarde.
Şeful FMI a apreciat progresele României în sectorul energetic, al gazului natural şi în ceea ce priveşte liberalizarea preţurilor la energie, care îşi va arăta roadele pe termen lung, oricât de dureros pare pe termen scurt.
„Sunt şi alte reforme care să vă ajute să fiţi mai competitivi şi România va avea o creştere mai mare, o creştere economică cu incluziuni şi aici mă gândesc la transport, la infrastructură. Banii trebuie să fie folosiţi bine pentru a ne asigura că toţi actorii folosesc bine banii”, a afirmat Lagarde.
Îmbunătăţirea climatului investiţional, care să nu fie orientat doar către sectorul privat, înseamnă creşterea capacităţii României de a folosi eficient şi la timp fondurile europene, cu o bună guvernanaţă pentru a da roade şi pentru a ajusta nevoile de finanţare cu cheltuielile care se realizează.
„Viitorul României este un viitor împărtăşit de o generaţie de tineri, cărora trebuie să le daţi un viitor pe care trebuie să-i ajutaţi să dea formă viitorului lor. Dacă vă uitaţi, problemele nu sunt specifce doar României. Există, consider eu, o discriminare aici. Tinerii respectivi care nu au acces la piaţa muncii aşa cum ar trebui să aibă. Avem peste 20% tineri în şomaj, iar această situaţie este un strigăt al tinerilor către noi toţi”, a mai spus Lagarde.
Anterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat la întâlnirea cu Lagarde că România are nevoie să fie asistată încă doi ani, arătând că ţara noastră a reuşit să finalizeze al doilea acord cu FMI, deşi au fost câteva probleme, dar au fost depăşite.
Şeful statului a afirmat că economia privată performează, în timp ce economia ce aparţine statului este „un dezastru”, arătând că unul dintre principalele probleme este managementul neperformant.
Directorul general al FMI încheie marţi o vizită de două zile în România, iar miercuri o misiune a Fondului va veni la Bucureşti pentru discuţii privind un nou acord de împrumut.
Cel mai recent acord al României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro şi finalizat în luna iunie, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înţelegere de tip stand-byde circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi încheiată în 2011.
Ultimul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să fie finalizat în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, pânã la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele şi să adopte măsuri de îmbunãtţire a managementului companiilor de stat.