Lagărul morţii, 75 de ani de la eliberare: „Vrem ca viitoarea generaţie să ştie ce-am trăit noi şi să nu se mai întâmple

Supravieţuitori ai Holocaustului, tot mai puţini, se reunesc luni la Auschwitz, la 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist, pentru a onora memoria celor peste 1,1 milioane de victime, în principal evrei, în contextul unor îngrijorări cu privire la reapariţia antisemitismului.
Iulian Tudor
27 ian. 2020, 12:10
Lagărul morţii, 75 de ani de la eliberare:

Veniţi din întreaga lume, peste 200 de supravieţuitori vizitează incinta fostului lagăr nazist Auschwitz, situat în sudul Poloniei, pentru a-şi împărtăşi mărturia, ascultată ca un avertisment grav după recentul val de atacuri antisemite pe cele două maluri ale Oceanului Atlantic.

Supravieţuitorii – purtând bonete şi eşarfe cu sungi albastre şialbe, simbolizând univornele pe care deţinuţiile purtau în lagăr – au intrat pe trista celebră poartă de fier forjat care poartă inscripţia „Arbeit macht frei” (”Munca eliberează” în germană), scrie news.ro

Însoţiţi de preşedintele polonez Andrzej Duda, ei au depus coroane de flori în apropiere de ”zidul morţii”, unde naziştii au executat prin împuşcare mii de internaţi.

 ”Noi vrem ca viitoarea generaţie să ştie ceea ce am trăit şi ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată”, a declarat pentru presă David Marks, în vârstă de 93 de ani, un supravieţuitor al Auschwitzului, cu vocea spartă de emoţie.

În total 35 de membri ai familiei sale apropiate şi îndepărtate – evrei români – au fost ucişi la Auschwitz, cel mai mare lagăr al morţii, înfiinţat de Germania nazistă şi devenit simbolul celor şase milioane de evrei europeni ucişi în Holocaust.

Începând de la mijlocul lui 1942, naziştii au deportat sistematic evrei din toată Europa către şase mari lagăre de exterminare – Auschwitz-Birkenau, Belzec, Chelmno, Majdanek, Sobibor şi Treblinka, potrivit news.ro

Organizatorii insistă asupra faptului că ceremonia comemorativă de luni trebuie să se concentreze mai degrabă asupra a ceea ce supravieţuitorii au de spus decât asupra certurilor politice care au pătat pregătirile comemorării.

”Este vorba despre supravieţuitori, nu este vorba despre politică”, a declarat pentru AFP Ronald Lauder, şeful Congresului Evreiesc Mondial, care a sosit în incinta fostului lagăr Auschwitz, în prezent transformat în memorial şi muzeu, gestionat de Polonia.

”Observăm ascensiunea antisemitismului, dar nu vrem ca trecutul lor (de supravieţuitori) să fie viitorul copiilor lor sau viitorul nepoţilor lor”, a subliniat el.

Capete încoronate, şefi de stat şi de guverne din aproape 60 de ţări asistă la ceremonie. Însă în absenţa liderilor marilor puteri.

Citeşte şi Angela Merkel, al treilea şef de Guvern german care vizitează lagărul de la Auschwitz, după Schimdt şi Khol

Israelul a marcat aceeaşi aniversare joi, la Ierusalim, printr-un Forum privind Holocaustul, la care au participat vicepreşedintele american Mike Pence, preşedintele francez Emmanuel macron şi preşedintele rus Vladimir Putin. Niciunul dintre ei nu vine la Auschwitz, potrivit news.ro

Preşedintele rus a provocat în decembrie indignare în Occident, după ce a declarat – în mod greşit – că Polonia a colaborat cu Adolf Hitler şi a contribuit la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial. Preşedintele polonez Andrzej Duda a boicitat Forumul de la Ierusalim după ce i s-a refuzat posibilitatea de a se exprima. El susţine un discurs la Auschwitz.

Lumea a aflat despre amploarea ororilor numai după intrarea Armatei Roşii în lagăr, la 27 ianuarie 1945, însă aliaţii dispuneau cu mult înainte de informaţii detaliate despre genocidul evreilor.

În decembrie 1942, Guvernul polonez în exil la Londra le-a transmis aliaţilor un document intitulat ”Exterminare în masă a evreilor în Polonia ocupată de către Germania”.

Acest document, primit cu neîncredere, conţinea relatări detaliate cu privire la Holocaust, căruia membri ai Rezistenţei poloneze i-au fost martori.

Considerate exagerate sau ca făcând parte din propaganda de război poloneză, ”multe dintre aceste rapoarte nu au fost crezute pur şi simplu” de către aliaţi, declară pentru AFP profesorul Norman Davies, un istoric britanic de la Oxford, potrivit news.ro

În pofida ”cererilor puternice” ale Rezistenţei poloneze şi evreieşti ca aliaţii să bombardeze căi ferate care duceau la Auschwitz şi în alte lagăre ale morţii, ”atitudinea militarilor consta în a se concentra asupra unor ţinte militare şi nu asupra chestiunilor civile”, potrivit lui Davies.

”Una dintre ţintele armatei (britanice) de bombardat era o uzină de carbrant sintetic în apropiere de Auschwitz” în 1943-1944, a adăugat el.

În pofida faptului că avioane de război britanice au survolat lagărul morţii, niciun ordin de bombardare nu a fost dat.

”Aceasta a fost una dintre cele mai mari crime comise de cei care au rămas indiferenţi, pentru că ei (Aliaţii) ar fi putut face ceva, însă nu au făcut în mod deliberat”, a declarat pentru AFP David Lenga, în vârstă de 93 de ani, un supravieţuitor de la Auschwitz. Cel mai sângeros dintre toate lagărele naziste de concentrare şi ale morţii, Auschwitz-Birkenau este singurul care a fost conservat.

Înfiinţat şi administrat de nazişti germani din 1941 în 1945, Auschwitz făcea parte dintr-o vastă reţea de lagăre în Europa, create în cadrul ”soluţiei finale” a lui Adolf Hitler, în vederea genocidului a aproximativ zece milioane de evrei europeni.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Elena Lasconi despre posibile negocieri cu PNL: „Este nevoie de o igienizare în PNL, nu se pot detașa de PSD”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!