Lalele pestrițe atrag atenția în această perioadă, datorită coloritului special. Oamenii le pot admira, însă nu le pot rupe! Cine face acest lucru se va alege cu o amendă usturătoare.
Romsilva atrage atenția românilor asupra faptului că în această perioadă, în mai multe zone din țară, înfloresc lalelele pestrițe.
Aceste lalele sunt flori declarate monument al naturii, protejate și supravegheate de specialiștii Romsilva.
Persoanele care încalcă legea riscă amenzi de zeci de mii de lei.
Specialiștii Romsilva au postat mai multe imagini cu frumoasele flori, dar și câteva imagini cu persoane care au rupt lalelele și s-au pozat cu acestea.
„Vă rugăm să NU RUPEȚI FLORILE! Locul lor e în natură unde le puteți admira și fotografia dacă doriți să le păstrați ca amintire.
Laleaua pestriță a început să înflorească în mai multe locuri din țară și atragem, din nou atenția asupra faptului că aceasta este o floare rară și protejată.
Laleaua pestriță, Fritillaria meleagris, este declarată monument al naturii și este monitorizată și protejată permanent de specialiștii Romsilva.
Laleaua pestriță se regăsește în România în zone umede din județe precum Bistrița Năsăud, Gorj, Cluj, Timiș, Brașov, Botoșani, Vaslui, Suceava și nu numai. Înflorește o singură dată, de la sfârșitului lunii martie, până în aprilie și durata de viață e aproximativ o săptămână”, transmite Romsilva pe Facebook.
Amenda pentru ruperea plantelor ocrotite de lege este cuprinsă între 3.000 și 7.500 de lei.
Laleaua pestriță înflorește în aprilie sau mai, floarea având un motiv cadrilat, în variante de roșu spre purpuriu.
Planta poate atinge înălțimea de 40 de centimetri și crește în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri.