Noii proprietari ai modelului Dacia Spring au început deja să înmatriculeze maşinile. Astfel, România a ajuns la o pondere a autoturismelor electrice pe care specialiştii nu o puteau anticipa în urmă cu câţiva ani. Principalii factori sunt reprezentanţi de Programul Rabla Plus și lansarea modelului Dacia Spring, relevă date analizate de Profit.ro.
După 11 luni, cota de piață a vehiculelor complet electrice și a celor hibride a ajuns cumulat la 14,2% din totalul pieţei, pe fondul scăderii livrărilor de autoturisme cu motoare pe benzină sau diesel.
De asemenea, volumul mașinilor complet electrice a ajuns la 4.301 unități, mai mult decât dublu față de cele de anul trecut (2111), respectiv o creștere de 103,7%.
În acest moment, liderul pieţei maşinilor electrice din România este Dacia, cu ajutorul modelului Spring. Au fost deja înmatriculate 1.537 de exemplare, altele fiind deja livrate și pregătite să fie și ele înmatriculate.
Pe locul al doilea se află Volkswagen, care are deja mai multe modele electrice, dar și plug-in. Lider este e-Up, urmat de ID.3 și ID.4. Hyundai (cu Kona și Ioniq), Renault (cu modelul ZOE), Skoda cu (Enyaq), se află pe celelalte locuri ale clasamentului mașinilor electrice, notează sursa citată.
Citeşte şi: Dacia e cea mai bine vândută maşină din Franţa în 2021. A umilit Renault sau Peugeot pe teren propriu
În primele 11 luni din 2021, maşinile plug-in hybrid au însumat 2.524 de unități, cu o creștere de 217,1% față de nivelul de anul trecut. Totodată, vehiculele hibrid au ajuns la un volum de 8.498, aproape dublu față de anul anterior, cu o creștere de 91,5%.
Înregistrările de automobile cu motoare pe benzină a scăzut față de anul trecut cu numai 0,2 puncte procentuale, la 66,3% din piață, în timp ce motorizările diesel au scăzut mult mai drastic, la numai 19,5%, pierzând astfel 7,2 puncte procentuale față de cota pe care o dețineau în 2020.
Citeşte şi: Românii sunt inventivi. Cum se încarcă bateria unei Dacia Spring dacă stai la bloc