Japonia a pregătit rachete sol-aer de tip Patriot PAC 3 pe insula Okinawa (sud) şi a mobilizat trei distrugătoare echipate cu sisteme radar americane de tip Aegis şi rachete de interceptare SM-3.
Ministrul Apărării, Satoshi Morimoto a dat instrucţiunile necesare pentru ca racheta cu rază lungă de acţiune sau părţi din aceasta să fie distruse în cazul în care riscă să se prăbuşească pe teritoriul japonez, a declarat Osamu Fujimura, un purtător de cuvânt al Guvernului.”Locuitorii îşi pot continua activităţile normale, deoarece racheta nu se va prăbuşi pe teritoriul Japoniei, dacă totul se petrece aşa cum este prevăzut”, a oferit asigurări Fujimura.
Coreea de Nord a anunţat că va lansa o rachetă, în perioada 10-22 decembrie, cu scopul de a plasa pe orbită un satelit de observaţie terestră, în urma unei analize a unor greşeli comise în timpul unei lansări anterioare, în aprilie, care s-a soldat cu un eşec.
Japonia, dar şi Statele Unite, Coreea de Sud şi numeroase state occidentale acuză regimul nord-coreean că vrea să procedeze la un nou test de rachetă balistică, încălcând rezoluţii ONU.
Imediat după anunţarea acestei lansări viitoare, Japonia a decis să amâne negocieri cu Coreea de Nord care urmau să se desfăşoare la Beijing în perioada 5-6 decembrie.
Phenianul a oferit asigurări că această rachetă, care urmează să fie lansată de la centrul spaţial Sohae (nord-vest), „nu va afecta ţări vecine” şi că treptele ei nu se vor prăbuşi pe teritoriul acestora.
Lansatorul ar urma să survoleze Marea Chinei de Est şi insule din sudul arhipelagului japonez Okinawa.
Vineri s-a aflat că ninsoarea ar putea zădărnici lansarea rachetei nord-coreene, potrivit prognozelor meteorologice. „Ţinând cont de faptul că este prima tentativă a Phenianului de a lansa pe timp de iarnă o rachetă cu rază lungă de acţiune, condiţiile meteo ar putea fi un parametru nou”, a explicat Nick Hansen, expert în analiza imaginilor pentru site-ul 38 North.
Imagini preluate la 4 decembrie ne prezintă urme de zăpadă căzută abundent cu o zi înainte la centrul spaţial Sohae (nord-vest), sugerând o întrerupere provizorie a unor operaţiuni de asamblare, în opinia lui Hansen, informează Mediafax.
Însă Tokyo speră că Phenianul va renunţa la acest tir, a subliniat Fujimura, subliniind că acest tir va încălca „rezoluţii ONU” şi va fi „contradictoriu unei declaraţii a preşedinţiei Consiliului de Securitate publicată în urma lansării din aprilie”.
Agenţia sud-coreeană de presă Yonhap a anunţat miercuri că nord-coreeni au finalizat instalarea celor trei trepte ale rachetei cu rază lungă de acţiune de tip Unha-3 în poligon.
Fereastra de lansare anunţată de către Phenian acoperă o perioadă care cuprinde alegerile legislative în Japonia (16 decembrie) şi alegerile prezidenţiale în Coreea de Sud (19 decembrie).
În plus, pe 17 decembrie se împlineşte un an de la moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il, succedat de fiul său Kim Jong-un.
Un fost bucătar japonez al lui Kim Jong-il, care s-a întâlnit cu succesorul acesteuia în iulie la Phenian, a declarat joi la Tokyo că lansarea rachetei are ca scop să „comemoreze” moartea fostului lider. Kim Jong-un ar fi „reticent faţă de lansare, deoarece vrea să schimbe imaginea ţării, dar el doreşte, pe de altă parte, să comemoreze moartea tatălui său”, a declarat Kenji Fujimoto.