Reuniţi pe Whitehall, artera londoneză care trece prin cartierul în care se află sediile ministerelor, protestatarii au înmânat, la sediul guvernului, o scrisoare adresată premierului Theresa May, cerându-i să ”respecte promisiunile politice care le-au fost făcute, indiferent de rezultatul discuţiilor” în curs dintre Londra şi Bruxelles.
„Nu suntem o monedă de schimb, suntem cinci milioane de persoane şi este timpul ca noi să fim trataţi ca atare”, se arată în documentul semnat de grupul ”3Million”, care apără interesele cetăţenilor europeni în Regatul Unit, coaliţia britanică în Europa, care reprezintă britanicii stabiliţi în UE, şi sindicatul britanic Unison. „Lipsa unui acord nu este o opţiune pentru cetăţenii europeni”, a declarat francezul Nicolas Hatton, cofondator al grupului ”3Million”. „Vrem doar să fim trataţi corect”, a subliniat el, informează Agerpres.
Cu cinci luni înainte de ieşirea Regatului Unit din UE, programată pentru 29 martie 2019, şi în faţa unor dificultăţi întâmpinate în procesul de negocieri, care vizează în special problema frontierei irlandeze, incertitudinea a devenit o preocupare pentru aceşti cetăţeni europeni.
După acţiunea lor, protestatarii s-au îndreptat spre Palatul Westminster pentru a încerca să le prezinte argumentele lor parlamentarilor britanici. Statutul lor urma să fie discutat după-amiaza în timpul unei sesiuni de întrebări la nivelul guvernului. „Suntem aici pentru a le spune deputaţilor că avem nevoie de un acord”, a subliniat Nicolas Hatton. „Vrem ca drepturile noastre să fie tratate independent” de alte probleme care sunt negociate, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Irlanda analizează condiţiile aşa-numitei „plasei de siguranţă” după Brexit
Încheierea unui acord în această săptămână între Londra şi Uniunea Europeană privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din blocul comunitar este improbabilă, iar summitul extraordinar al UE în acest dosar ar putea avea loc pe 27 sau 28 noiembrie, a relatat luni cotidianul The Sun, citat de Reuters.
Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord urmează să părăsească UE la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeană susţine să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.