Lanţul de librării Diverta, în insolvenţă din cauza pandemiei, s-a vândut. Cine este noul proprietar

Lanţul de librării Diverta, care a intrat în insolvenţă la propria cerere la jumătatea anului 2021 pe fondul pandemiei de COVID-19, s-a vândut.
Alina Costache
22 aug. 2022, 22:05
Lanţul de librării Diverta, în insolvenţă din cauza pandemiei, s-a vândut. Cine este noul proprietar

Lanţul de librării Diverta s-a vândut. Augustin Drăgan este noul proprietar al Diverta l El deţine mai multe afaceri în domenii precum training, consultanţă, comerţ alimentar online sau IT. Antreprenorul a mai cumpărat, de-a lungul anilor, companii de la Octavian Radu, pentru care a şi lucrat până în 2008.

Lanţul de librării Diverta, intrat pentru a doua oară în insolvenţă în vara lui 2021, a fost cumpărat în urmă cu câteva luni de omul de afaceri Augustin Drăgan de la antreprenorul care a fondat businessul, Octavian Radu. Tranzacţia a presupus atât reţeaua offline – operată pe o companie separată şi care se află în insolvenţă -, cât şi magazinul online – administrat diferit şi care nu se află în insolvenţă. Valoarea deal-ului, ce presupune şi datoriile, nu a fost făcută publică, anunţă ZF.

Salariile la stat, mai mari ca la privat, explicaţia lui Marius Budăi. Decalajul creşte, bugetarii vor primi 25% în plus din septembrie
„Sunt mai multe motive pentru care am cumpărat Diverta, iar primul dintre ele este acela că iubesc brandul, pe care de altfel îl şi cunosc bine, îi cunosc şi pe unii oamenii din echipă. Eu am lucrat pentru grupul RTC (fondat de Octavian Radu – n.red.), începând cu 2005 şi până în 2008. Am coordonat activitatea diviziei de IT a grupului şi anume compania Sistec“, spune Augustin Drăgan.

El adaugă că a contat în decizia de a prelua reţeaua de librării faptul că îl ştia pe fondator, dar şi că înţelegea businessul. „Faci mai uşor deal-uri cu oameni cu care ai mai lucrat.“

Înainte de a lucra în cadrul RTC, a deţinut o firmă de import şi distribuţie de papetărie, iar anterior a fost implicat în industria de hârtie, aşa că înţelege cu atât mai mult domeniul, adaugă el.

„Plus că, până în 2005, Diverta mi-a fost client la firma de distribuţie de papetărie.“

Diverta numără în prezent 22 de librării, după ce anul trecut au fost închise opt unităţi, în oraşe precum Cluj-Napoca, Oradea şi Constanţa. Două librării sunt în top ca vânzări în acest moment, mai exact cele din Băneasa Shopping City şi Bu­cureşti Mall. Ca număr de angajaţi, Diverta are în prezent 180 de oameni, cu 30% mai puţini faţă de începutul anului 2020.

Tichete de masă 2022. Ce trebuie să ştie românii după majorarea cu 50% a bonurilor de masă
Nu este prima dată când reţeaua de li­bră­rii Diverta ajunge pe drumul insol­venţei, fiind, de altfel, una dintre puţinele afa­ceri româneşti care au reuşit să şi iasă din această stare. Compania şi-a mai cerut intrarea în această procedură şi în 2010, du­pă ce acumulase datorii de peste 10 mil. euro şi credite de investiţii de 8,5 mil. euro.

Reprezentanţii Diverta motivau atunci situaţia prin lipsa de flexibilitate a proprietarilor spaţiilor comerciale în care erau chiriaşi, ceea ce a generat probleme de cash flow. La insolvenţa anterioară, administrator judiciar a fost CITR.

La acel moment, compania opera o reţea de 62 de librării, cu o suprafaţă de 24.000 de metri pătraţi. Un an mai târziu, lanţul rămânea cu mai puţin de 50 de magazine, pentru ca, în 2012, numărul de librării să scadă la 30. A fost închisă inclusiv unitatea din magazinul Eva de pe bulevardul Magheru (în prezent un spaţiu închiriat de Mega Image), unde plătea 2 milioane de euro chirie pe an.

În 2013, activele lanţului de librării au fost trecute pe o nouă firmă, Blor Retail, după ce compania Pro Express Retail, care opera anterior librăriile, a intrat în faliment.

Compania este deţinută de Diverta Holding Invest, o firmă unde asociaţi sunt Anca Otilia Radu (cu un pachet de 43% din acţiuni), Octavian Claudiu Radu (42%), Amalia Buliga (10%) şi alţi acţionari. Amalia Buliga este şi directorul general al companiei şi îşi va păstra această poziţie mai departe, chiar şi în contextul insolvenţei actuale.

În librăriile Diverta se vând cărţi, papetărie şi jucării, concurând pe piaţă cu afaceri precum Cărtureşti, Compania de Librării Bucureşti, Humanitas sau Nemira. Toate numele amintite concurează pe o piaţă locală a cărţii estimată la circa 100 de milioane de euro, potrivit datelor de la jucătorii din piaţă, număr care include şi vânzările de manuale şcolare.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru mai mulți turiști români care au mers în Grecia. Se întâmplă din ce în ce mai des: “Poliția nu a luat nicio măsură”
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin. Se aplică din 31 iulie
Playtech.ro
Iubita lui David Popovici, apariție de SENZAȚIE! I-a lăsat pe toți cu gura căscată, ipostaze îndrăznețe
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Un august fierbinte. Abia acum vine marea caniculă. Avem cifrele
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Primele declarații ale lui David Popovici după calificarea în finala de 100 metri liber. Cum se simte înotătorul înainte de ultima lui cursă de la JO 2024: „Nu voi putea să intru fără trac”
Capital.ro
Decizie ISTORICĂ luată de Mircea LUCESCU. Vestea pe care toată România o aștepta
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
„Durere mare” Ei sunt părinții Marinei Gavril, doctorița ucisă cu sânge rece în Brăila! Primul și singurul mesaj sfâșietor pe care femeia l-a postat după ce fiica i-a fost omorâtă
substantial.ro
Avertizare cod galben de caniculă pentru joi: temperaturi de până la 36 de grade în Bucureşti şi jumătate din ţară
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?