Fryday, brandul românesc de fast-food fondat de Lucian Florea în anul 2019, continuă să se extindă într-un ritm accelerat. Înființat în orașul Suceava, lanțul numără deja 12 restaurante în București, Iași, Timișoara și Oradea. De asemenea, își propune să adauge încă opt locații în mall-uri și patru drive-thru-uri. Printre orașele vizate pentru extinderea Dryday se numără Focșani, Hunedoara, Botoșani și Reșița, zone unde marii jucători din sectorul de restaurante de tip QSR (quick-service restaurant), precum McDonald’s, KFC și Burger King, au o prezență mai redusă sau sunt absenți.
Potrivit patronului Lucian Florea, Fryday va adopta o strategie dublă de expansiune, axată în principal pe mall-uri și drive-thru-uri: „Deși vom continua extinderea în mall-uri, 60-65% din bugetul nostru de expansiune se va concentra pe drive-thru-uri, deoarece acestea ne permit o flexibilitate crescută și au fost esențiale în perioade dificile, precum pandemia”, scrie Profit.ro.
Spațiile stradale, indicate pentru restaurantele de tip „table service”, nu sunt prioritare pentru Fryday: „La nivel global, QSR-urile tradiționale performează stradal, însă în România vedem că trendul se îndreaptă către drive-thru, așa cum au făcut și jucători mari precum McDonald’s. Spațiile stradale nu sunt atractive pentru noi”, a mai spus Florea.
La ora actuală, Fryday este susținut prin parteneriate bancare cu instituții ca Banca Transilvania și Raiffeisen. Lucian Florea a refuzat fondurile de investiții, fiind de părere că acestea nu sunt optime în stadiul actual al companiei.
„Fondurile de investiții cer un multiplicator accelerat, dar noi vedem o valoare mai mare a business-ului pe termen lung. Preferăm să rămânem independenți financiar în România, iar listarea la bursă sau colaborarea cu un fond de investiții ar putea deveni opțiuni viabile doar în contextul extinderii internaționale”, a precizat afaceristul.
Lanțul de restaurante Fryday estimează o creștere a cifrei de afaceri la 80 de milioane de lei, de la 28 de milioane de lei în 2023, iar pentru 2025, vizează vânzări de 150 de milioane de lei. Brandul românesc are acum aproximativ 200 de angajați, un număr care s-ar putea dubla odată cu creșterea rețelei naționale de locații.
Cu toate că Fryday își concentrează acum eforturile pe piața din România, planurile pe termen lung includ o expansiune internațională. Lucian Florea estimează că va ajunge la 60-70 de restaurante în țară până în 2030, moment în care intenționează să lanseze primul restaurant internațional și să opereze pe baza unui sistem de franciză.
„Nu vrem să operăm direct în alte țări. Vom deschide un restaurant pilot, apoi vom căuta parteneri locali care au expertiză în scalarea business-urilor la nivel regional. Am început deja discuții cu mici antreprenori pentru francize. Vrem ca performanțele Fryday să demonstreze valoarea brandului și să determinăm proprietarii de mall-uri să ne ofere spații pe baza rezultatelor noastre”, a explicat patronul român.
Fryday este tot mai căutat de clienții din România, servind zilnic aproximativ 10.000 de persoane. Într-o piață dominată de branduri internaționale, lanțul românesc de restaurante se remarcă prin abordarea sa adaptată pieței locale, flexibilitatea operațională și o strategie de extindere bine calculată.
sursa foto – newsbucovina