Laptele care nu trebuie băut niciodată. Laptele pasteurizat, deși sigur din punct de vedere microbiologic, poate să piardă multe dintre beneficiile nutriționale ale laptelui crud. Este esențial ca fiecare consumator să fie informat și să ia decizii conștiente privind dieta sa. Consultarea unui medic sau a unui nutriționist poate ajuta la identificarea sensibilităților și la alegerea celor mai bune opțiuni pentru sănătate.
Citeşte şi: Ce alimente nu ar trebui să comanzi niciodată la restaurant. Sunt mari șanse să te îmbolnăvești
Procesul de pasteurizare, care implică încălzirea laptelui pentru a elimina bacteriile dăunătoare, reduce semnificativ conținutul de vitamine și enzime esențiale. Vitaminele sensibile la căldură, precum vitamina C și vitaminele din complexul B, sunt distruse în timpul acestui proces, scrie Fanatik.
Pe de altă parte, pasteurizarea nu doar că elimină bacteriile dăunătoare, dar și pe cele benefice, probiotice, care sunt cruciale pentru sănătatea intestinală. Aceste bacterii bune ajută la menținerea unui echilibru sănătos în flora intestinală și sprijină digestia.
Mulți consumatori au observat şi că laptele pasteurizat nu are același gust plăcut ca laptele proaspăt, de obicei, mai bogat și mai cremos, cum este cel cu 3.5% sau 1.5% grăsime.
Nutriţionista Lavinia Bratu recomandă tuturor să fie atenți la felul în care se simt după consumul de lapte. Mulți dintre cei care cred că suferă de intoleranță la lactoză ar putea avea, de fapt, o sensibilitate la laptele pasteurizat.
„Laptele pasteurizat nu ar avea ce să caute în dieta noastră. Punctul doi, trebuie să urmărim dacă nu avem o sensibilitate, și în același timp trebuie să avem grijă la cantitate, pentru că pe vremea bunicilor noștri nu aveam cantități enorme”, a spus Lavinia Bratu în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu.
Citeşte şi: De ce nu se decongelează niciodată carnea de pui la temperatura camerei. Cum eviți problemele de sănătate
Cei care doresc să evite laptele pasteurizat ar putea opta pentru laptele crud, dar acesta vine cu propriile riscuri, fiind susceptibil la contaminarea cu bacterii dăunătoare dacă nu este manipulat și depozitat corect. O altă opțiune ar fi laptele pasteurizat la temperaturi joase (pasteurizare blândă), care menține o parte din proprietățile nutriționale ale laptelui.