Suedia este, de departe, „proba martor”. Este ţara cu consumul cel mai mare de lapte şi produse lactate pe cap de locuitor – 340 de kilograme pe an, pe cap de locuitor, potrivit datelor FAO (Food snd Agriculture Organisation) – şi, totodată, cu cei mai mulţi laureaţi ai Premiului Nobel.
La polul opus, China este cel mai mic consumator de lactate pe cap de locuitor, de numai 25 de kilograme pe an, pe cap de locuitor, potrivit aceluiaşi studiu publicat în Practical Neurology.
După Suedia, Elveţia este un alt mare consumator de lactate – 300 kg pe an, pe cap de locuitor – Ţara Cantoanelor având şi ea un număr mare de laureaţi ai Premiului Nobel.
Explicaţia ştiinţifică cea mai plauzibilă între consumul crescut de lactate şi performanţele de Nobel ar fi Vitamina D prezentă în lapte în cantitate mai mare. S-a constatat că această vitamină susţine acvtivitatea creierului uman.
Un alt studiu publicat anul trecut în New England Journal of Medicine, realizat pe subiecţi din 22 de ţări, artăta că există o legătură strânsă între consumul de ciocolată şi capacitatea intelectuală datorită flavonoizilor pe care îi conţine ciocolata.
Potrivit acestor două studii, specialiştii sugerează faptul că pentru randamente de gândire şi mai mari ar fi bine să se consume atât lapte, cât şi ciocolată, fie împreună, mai ales că adesea laptele este consumat cu cacao sau ciocolată lichidă, mai ales de către cei mici, fie separat.