Lăptișorul de matcă este un produs rezultat din secreția glandelor cefalice ale albinelor tinere. Acest ingredient apicol este folosit de sute de ani pentru proprietățile sale extraordinare și efectele asupra sănătății.
Cercetătorii au descoperit de-a lungul timpului că anumite substanțe nutritive din lăptișorul de matcă sunt benefice pentru sănătate.
Propolisul, miracolul din inima naturii. Ajută în tratarea diabetului și la prevenirea cancerului
Laptisorul de matca este un lichid bogat in nutrienti. Este aproximativ 66% apă, 13% proteine, 15% carbohidrați, 5% acizi grași și 1% oligoelemente. Conține toate vitaminele B și urme de vitamina C. Lăptișorul de matcă conține, de asemenea, colagen (proteina majoră din pielea, părul, unghiile, oasele și venele noastre) și câteva enzime antioxidante.
Lăptișorul de matcă are un gust astringent și ușor neplăcut, atunci când este consumat crud, însă numai așa poți beneficia de proprietățile lui curative. Apicultorii recomandă să fie combinat cu puțină miere și ținut pe limbă până când se topește.
Astăzi, lăptișorul de matcă este vândut pe scară largă ca supliment nutrițional, deși aceasta este probabil o clasificare greșită, deoarece este luat în cantități atât de mici (~250-500 mg), încât să-l folosești ca sursă de nutrienți dietetici chiar are sens. Este des folosit pentru capacitatea sa de a acționa ca un stimulent sau „amplificare a stării de bine”.
Lăptișorul de matcă conține nouă glicoproteine cunoscute colectiv ca proteine majore și doi acizi grași, acidul trans-10-hidroxi-2-decenoic și acidul 10-hidroxidecanoic.
Cu toate acestea, compoziția nutrienților variază considerabil între sursele de lăptișor de matcă.
Unele dintre vitaminele prezente de obicei în lăptișorul de matcă includ:
Acești nutrienți pot oferi unele dintre potențialele beneficii pentru sănătate ale lăptișorului de matcă, deși sunt necesare mai multe cercetări asupra acestei substanțe unice.
Lăptișorul de matcă si rezistența fizică
După cum atestă studiile multe dintre suplimentele cu lăptișor de matcă vândute astăzi își promovează capacitatea de a crește rezistența și de a combate oboseala și stresul.
Lăptișorul de matcă și colesterolul
Pe lângă creșterea energiei, mai multe studii au descoperit că lăptișorul de matcă protejează sănătatea inimii, scăzând tensiunea arterială și reducând LDL sau colesterolul „rău”. Un studiu din 1995 a constatat că doar 0,1 grame de lăptișor de matcă (greutate uscată) a scăzut colesterolul cu 14%.
Lăptișorul de matcă și imunitatea
Laptisorul de matca s-a dovedit, de asemenea, a fi un bun antimicrobian, eficient impotriva infecțiilor si bacteriilor. Un studiu din 1995 efectuat în Egipt a demonstrat că lăptișorul de matcă era capabil să omoare mai multe tipuri diferite de bacterii, inclusiv Staphylococcus aureus și E. coli.
ATENȚIE! Este foarte important ca lăptișorul de matcă să fie consumat doar crud ținut la rece, în borcane de sticlă. Nu îl serviți niciodată cu tacâmuri de metal, ci cu mici spatule din sticlă sau din plastic.
Lăptișorul de matcă este contraindicat persoanelor care suferă de alergii grave la polen, femeilor gravide și mamelor care alăptează, notează healthline.com.