Joi, 13 martie, de la ora 19:00, autorul le dă întâlnire cititorilor la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, pentru o sesiune de autografe. Alături de Lars Saabye Christensen se vor afla Tove Bruvik Westberg, ambasadoarea Norvegiei în România, Sanda Tomescu Baciu, criticul literar Dan C. Mihăilescu, precum şi scriitorul Cristian teodorescu.
Autor a peste 20 de romane, la care se adaugă volume de poezii și cărți pentru copii, Lars Saabye Christensen, s-a născut în 1953 în Oslo. A debutat în 1976, cu volumul de poezii Povestea lui Gly. Atunci când romanul său Beatles (1984), acest „blues literar“, cum a fost denumit de un critic danez, a avut vânzări de mai bine de 200.000 de exemplare în Norvegia şi a fost tradus în mai multe limbi, Christensen a devenit unul dintre autorii norvegieni cei mai cunoscuţi. Pe lângă poezie şi roman, Christensen a încercat cu succes şi alte genuri, de la dramaturgie la scenarii de film, în timpul „liber“ fiind şi traducător, dar și membru al unei apreciate trupe de poetry blues, Norsk utflukt. A scris scenariile unor filme de mare impact: Herman, după romanul său omonim, şi Telegrafistul, după romanul Visătorii, de Knut Hamsun.
Cel mai mare succes literar de pînă acum al autorului este considerat romanul Fraţi pe jumătate. Cartea a primit mai multe premii importante, între care Premiul pentru Literatură al Consiliului Nordic în 2001, a fost declarat de critica literară americană cel mai bun roman al începutului de secol, a vândut în Norvegia peste 300 000 de exemplare în anul apariţiei sale, iar drepturile au fost vândute în 31 de ţări. În 2008, Lars Saabye Christensen a fost decorat cu L’ordre des Arts et Lettres în rang de Cavaler.
Vizionare – poveste despre oameni și oraș. El este un scenarist plin de idei; dar departe de cerințele producătorilor. Ea este art director la o agenție de publicitate. Cuplul perfect, ai putea spune. Garanția creativității într-o relație pentru care plictiseala pare să nu se fi inventat. Dar totul e doar aparență. După patru ani de stat împreună, Will și Cathrin simt cum nu mai au același point of view. Soluția? Un joc erotic primejdios: vizionările. De apartamente, în care, savurând riscul de a fi surprinși, încearcă să reînvie pasiunile trecute. Lucrurile încep să se îmbunătățească, Will semnează un contract – fie el și de filme pentru adulți. Dar fericirea nu ține prea mult, pentru că dispare Cathrin. Muzica pe care o iubeau, imaginile din Breakfast at Tiffany’s – filmul cult al celor doi, toate se risipesc, iar jocul devine unul al căutărilor și al tensiunilor.
La Editura Univers au mai apărut Herman (1999), Beatles (1996, 2008) și bestsellerul Frați pe jumătate (2013).