„Ţinând cont că, în general, termenul de finanţare al proiectelor este de 5-7 ani, estimăm că un număr mare de credite imobiliare vor ajunge la maturitate anul acesta şi drept urmare, cererile de refinanţare vor creşte. Cum majoritatea acestor împrumuturi au fost semnate îm perioadă de boom, între 2006-2007, s-a ajuns la încălcarea clauzei de LTV (valoarea împrumutului raportată la valoarea de piaţă a proiectului) pentru o mare parte din aceste credite, iar acum proprietarii sunt puşi în situaţia dificilă de a contribui cu capitaluri proprii pentru a reface raportul LTV în conformitate cu clauzele contractuale”, se arată într-un raport al companiei ce consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL).
În aceste condiţii, consultanţii JLL consideră că este posibil să existe proiecte de calitate care să aibă potenţialul să atragă investitori instituiţionali.
„În plus, oportunitatea astfel creată pentru finanţările de tip punte poate să aducă pe piaţă o nouă categorie de investitori de capital”, se menţionează în raport.
Un efect important al finanţării restrictive îl reprezintă, în opinia reprezentanţilor JLL, faptul că atragerea de împrumuturi pentru dezvoltarea de proiecte noi este dificilă, iar presiunea astfel creată pe oferta viitoare de spaţii de birouri asigură noi oportunităţi pentru dezvoltatorii instituţionali pregătiţi să intre pe piaţă cu proiecte de calitate superioară.
Potrivit estimărilor JLL, anul trecut volumul total de investiţii tranzacţionat a fost de circa 400 de milioane de euro.
„Prima parte a anului 2011 a fost caracterizată de progrese importante în discuţiile dintre investitorii instituţionali şi vânzători. Procesul de negociere a continuat să fie lung, dar ne aşteptăm ca activitatea de investiţii în 2012 să depăşească volumul din 2011”, se precizează în raport.
Autorii studiului, remarcă revenirea interesului pentru achiziţiile în fază de proiect (de tip forward), dar numai pentru proiecte de calitate foarte bună, a căror dezvoltare este susţinută de scăderea ofertei.
„În condiţiile în care finanţarea proiectelor va fi extrem de selectivă şi va întâmpina în plus, în următoarele luni, şi restricţii generale de reglementări, aproape toate proiectele, cu excepţia proiectelor prime de spaţii amplasate în zone de interes, sau a centrelor comerciale dominante, vor rămâne cel mai probabil foarte puţin tranzacţionate”, mai adaugă sursa citată.