Lăsata secului 2021. Ce trebuie să facă toţi creştinii în POSTUL CRACIUNULUI 2021 pentru spor şi sănătate

LASATA SECULUI 2021. În seara zilei de 14 noiembrie, credincioşii ortodocşi sărbătoresc LĂSATA SECULUI pentru Postul Crăciunului. După datină, sărbătoarea de LĂSATA SECULUI este un prilej de petreceri în familie, iar în jurul mesei festive se adună rudele şi prietenii familiei
Alina Costache
12 nov. 2021, 18:57
Lăsata secului 2021. Ce trebuie să facă toţi creştinii în POSTUL CRACIUNULUI 2021 pentru spor şi sănătate
Lăsata Secului

Horoscop Urania 13 – 19 noiembrie 2021. Luna Plină în Taur ne pune față în față cu lucrurile de care am fugit multă vreme
Anul acesta Lăsata Secului se sărbătorește pe data de 14 noiembrie! Postul Crăciunului durează 40 de zile și începe cu data de 15 noiembrie, astfel că se sfârșește chiar pe 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului
În mai puțin de o săptămână intrăm în Postul Crăciunului. Duminică, 14 noiembrie, este Lăsata Secului pentru creștini, astfel că există și anumite tradiții și obiceiuri pe care credincioșii trebuie să le respecte. Această zi marchează totodată ultima dată când se poate mânca de dulce până în ziua Crăciunului.
Potrivit datinilor și tradițiilor, pe data de 14 noiembrie nu este bine să pui față de masă colorată, ci este indicat să folosești o față de masă albă. Mai mult decât atât, și tacâmurile și farfuriile din care se mănâncă tot albe trebuie să fie, deoarece această culoare simbolizează puritatea.

Totodată, pentri a nu avea ghinion, se spune că de Lăsata Secului nu este bine să împrumuți pe nimeni cu bani sau cu obiecte, deoarece acest fapt poate aduce numeroase primejdii asupra casei tale.

Ce se mănâncă în postul Crăciunului
Postul Crăciunului este una dintre cele mai importante perioade ale anului în care se postește, alături de cea a Pașteului, astfel că este perioada în care credincioșii se eliberează de gândurile rele și negative, și încep porcesul de pace, încărcându-se cu multă liniște sufletească și bucurii.

Mai mult decât atât, în postul Crăciunului anumite alimente sunt interzise, iar pentru altele există dezlegare doar în unele zile. Prin urmare, în acestă perioadă de 40 de zile în care credincioșii postesc, nu se mănâncă carne, brânză și ouă.

De asemena, în unele cazuri, lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin, deoarece doar în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin.

Când e dezlegare la pește în postul Crăciunului
Prima dezlegare la pește este pe 21 noiembrie, când se sărbătoreşte Intrarea în biserică a Maicii Domnului, după care urmează trei zile la rând cu dezlegare, respectiv 23, 24, 25 noiembrie.

Umătoarea dezlegare la pește va fi pe 30 noiembrie, cu ocazia Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, apoi 1 decembrie, duminica a 15-a după Rusalii și 3 decembrie, când este sărbătorit Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani. Alte patru zile în care este permis să mănânci pește sunt 5,6,7 și 8 decembrie. Data de 12, 14 și 15 decembrie sunt de asemenea zile în care se poate mânca pește.

Dogma şi datina creştină spun că în acest post nu se mănâncă miercuri şi vineri cu untdelemn, şi nici nu se bea vin. Astăzi este LĂSATA SECULUI pentru pos­tul Crăciunului care urmează să înceapă de mâine, 15 noiembrie. Im­portanţa acestui post este dată în primul rând de faptul că se află la un hotar, fiind primul post din anul bi­sericesc care a început la data de 1 septembrie şi ultimul din anul civil care urmează să se încheie la o săptămână după naşterea Domnului. Semnificaţia sa religioasă se leagă de cele 40 de zile pe care le-a petrecut Moise pe Muntele Sinai în aşteptarea cuvintelor lui Dumnezeu, pe care avea mai apoi să le primească sub forma Tabletelor Legii. Dogma şi datina creştină spun că în Postul Crăciunului nu se mănâncă miercuri şi vineri cu untdelemn şi nici nu se bea vin. În aceste două zile se posteşte până la ora 3-4 după-amiază, timp în care se mănâncă hrană uscată sau legume fierte. Dacă se suprapun zilele de miercuri sau vineri cu o altă sărbătoare importantă, cum ar fi pri­vegherea unui sfânt, atunci se dă dez­legare la untdelemn, vin şi peşte. Dez­legare la peşte mai este şi în sâmbetele şi duminicile din post ce sunt cuprinse între 21 noiembrie, care este Intrarea Maicii Domnului în Biserică, şi 20 decembrie, când este pomenirea Sfân­tului Igantie Teoforul. În această perioadă, după 21 noiembrie, la bise­rică se vor introduce în timpul slujbei Utreniei Catavisiile Naşterii Dom­nului, care se vor cânta până în ultima zi a anului. În anii în care ajunul Crăciu­nului cade în timpul săptămânii, cum se va întâmpla şi anul acesta, atunci se va oficia în ziua respectivă Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, iar în ziua praznicului, Sfânta Litur­ghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Dacă ajunul cădea într-o sâmbătă sau duminică, slujbele erau inversate.

Postul Crăciunului 2021. Ce trebuie să facă femeile înainte de 15 noiembrie Zilele cu dezlegare la peşte

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care dispare din orașe. Cercetătorii trag un semnal de alarmă
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
Playtech.ro
Se schimbă legea pentru românii care stau la bloc sau la casă. Amendă de 12.000 de lei dacă îți deranjezi vecinii, au explodat sancțiunile
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Plătești CASS, dar nu beneficiezi de concediu medical. Ți se cer alți bani!
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Primele reacții internaționale după taxele vamale anunțate de Donald Trump de „Ziua eliberării Americii”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Creștere obligatorie a pensiilor decisă de judecători! Cine ar putea primi cu 50% mai mult la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)