Lăsata Secului 2022. Conform tradiției, de Lăsata Secului creștinii petrec în familie, desfătându-se cu mâncăruri şi băuturi alese, pentru ca, începând de a doua zi, prima zi a postului Crăciunului, vor face ritualuri de purificare și vor spune rugăciuni pentru iertarea păcatelor.
Încă de la primele ore ale dimineții, femeile încep să pregătească bucatele pentru prânz sau pentru cină, apoi duc la biserică pentru a fi sfințite și împărțite. Gospodinele pregătesc plăcinte cu brânză, vin și friptură, dar și turte din mălai.
De Lăsata Secului, gospodarii mănâncă sarmale, carne prăjită, beau țuică și vin nou.
Un vechi obicei ne spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit, rostindu-se următoarele cuvinte: “Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Există credinţa că, respectând acest obicei, păsările nu vor strica ogoarele.
Totodată se obișnuiește ca imediat după Lăsata Secului oalele să fie puse cu gura în jos pentru ca cei ai casei să fie feriți de orice pagubă sau boală, dar şi pentru ca spiritele rele să nu pătrundă în ele, scrie traditii-superstitii.ro
De asemenea, ușile și ferestrele caselor, dar și porțile gospodăriilor sunt unse cu usturoi, pentru ca spiritele rele să fie alungate. Uneori, relele se alungă și cu prin zgomote și împuscaturi.
Ca la orice sărbătoare, şi de Lăsata Secului se fac predicţii referitoare la vreme. Dacă pieptul găinii care se taie de Lăsata Secului e gras, iarnă va fi grea, iar dacă e slab, iarna va fi ușoară și vara plină de rod.
Lăsatul Secului se ține ca apărare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindină.
Citeste si Daniel Balaş, despre Postul Crăciunului: „Acea perioadă când toți ne sclifosim să fim mai buni”